L'Associació de guies turístics de Girona veu amb preocupació l'auge de les empreses que ofereixen 'Free tours' a la ciutat, i reclama que es reguli el sector. Es tracta de visites guiades gratuïtes en les què el client deixa una propina en funció de la qualitat del servei, però que no obliga a remunerar-lo. Els guies recorden que ells són "professionals" i que han hagut d'estudiar, a més de posar en valor que el servei que ofereixen és "seriós i solvent". La presidenta de l'entitat, Mireia Vial, creu que hi ha "intrusisme laboral" i recorda que ells viuen d'un servei que altres donen de franc. Les empreses que ofereixen les visites gratuïtes, però, es defensen i recorden que "tothom pot fer-ho", i asseguren que el servei "és de qualitat".

Girona no s'escapa de la moda dels 'Free Tours'. La ciutat ha vist com en els darrers mesos grups de persones passegen pels carrers més cèntrics del Barri Vell amb un guia que els ensenya els racons més interessants del casc antic durant dues hores sense necessitat d'haver de pagar res més que la voluntat. Això ha fet créixer la preocupació entre els guies oficials que han estudiat i tenen una titulació per exercir. "Això és com si jo em poso a fer pa, i el dono gratis. La resta de fleques s'emprenyaran amb raó", assenyala la presidenta de l'Associació de guies turístics de Girona, Mireia Vial.

De fet, aquests tours no acaben sent gratuïts. I és que els responsables "passen el barret" després de cada visita. Aleshores és el client qui decideix si dona o no, però la majoria ho fa. "Moltes vegades et trobes que reben una propina més quantiosa que el cost del nostre producte, que inclou dues visites a monuments", assenyala Vial.

Per això, des de l'associació demanen que es reguli l'activitat, malgrat que són conscients que "serà difícil" ja que la petició xoca no només amb la legislació municipal o estatal, sinó també amb l'europea. "Només ens queda fer el millor possible la nostra feina", es resigna la presidenta.

Des de Girona Explorers, empresa que ofereix 'Free Tours', es defensen i asseguren que el que fan ells no són passejades i que hi ha "molt treball al darrere". Un dels propietaris, Quim Pla, explica que han anat professionalitzant les rutes i que cada vegada tenen més seguidors. Tot i això, reconeix que el fet d'oferir la visita gratuïtament es pot entendre com intrusisme o competència deslleial, però recorda que "tothom pot fer-ho". "Ens estimem la ciutat i simplement oferim un altre servei", assenyala.

Un esquer per altres activitats

Pla exlica que els 'Free tours' són només una de les quinze ofertes que proposen, i concreta que ho fan servir com "esquer" perquè els qui fan la visita contractin altres activitats de pagament amb ells. "El que intentem és que vinguin a d'altres rutes de pagament i així diversifiquem el negoci", explica Pla.

Pel que fa als beneficis que treuen, el propietari de Discovery Explorers explica que "depèn molt dels dies", però també de l'habilitat que tinguin fent la visita. "La teva actuació fa que puguis guanyar més o menys. Cada vegada has de donar el màxim perquè et deixin més diners, o contractin altres activitats", explica Pla.

Actualment hi ha tres visites guiades sense cap cost. Una que es fa cada dia d'hora i mitja i que recórrer els principals carrers del Barri Vell, una altra basat en les llegendes de la ciutat i una altra general de Girona. Totes tres volten les dues hores.

Una tercera opció

A banda dels 'Free tour' i de l'Associació de guies, existeix a Girona una tercera via. Es tracta de professionals que han estudiat un curs a l'Escola d'Hostaleria o en altres centres formatius i que els reconeix oficialment com a guies. No pertanyen a l'associació i solen treballar amb preus més competitius.

La Carme ho és des de fa uns anys i reconeix que no li agraden els 'Free Tours' però creu que "no tenen el mateix públic" que ells. "Els turistes són els que són a Girona i no sé si hi ha espai per a tothom. Nosaltres oferim un servei diferent, no treballem amb preus molt alts però tampoc fem una passejada pel Barri Vell de Girona", assenyala.