L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas ha activat aquest matí la situació d'emergència per risc de desbordament del riu Onyar, especialment a carrer del Carme i Barri Vell. Es tracta d'una actuació preventiva per si la situació es compliqués en les pròximes hores.

Els estudis acrediten que l'Onyar es desbordaria si el cabal sobrepassa els 600m3 per segon. Aquest matí, s'ha arribat als 536 m3/s, però, al migdia ha baixat a uns 483 m3/s. Cal destacar que ahir a la nit el cabal era de 4 m3/s. "Anem reduint aquest risc de desbordament", ha explicat Madrenas. La situació, però, podria complicar-se a la tarda quan s'espera l'arribada de més episodis de pluja.

D'altra banda, l'Ajuntament ha activat un dispositiu policial, reforçat amb voluntariat de Protecció Civil, per alertar els habitatges i comerços de les plantes baixes dels barris Carme-Vista Alegre i Barri Vell. Aquests immobles, que es calcula que són uns 150, són els primers que es veurien afectats en cas de desbordament. Al migdia, Madrenas ha visitat els veïns d'aquestes zones.

Amb tot, l'alcaldessa ha subratllat que la situació general a la ciutat és de normalitat més enllà de petites afectacions en mobilitat i alguns equipaments. Per exemple, a Campdorà ha caigut un arbre i a Pont Major la brigada municipal, segons informa l'Associació de Veïns, ha barrat el pas al passeig que voreja el riu i les deveses, rere l'escola Carme Auguet i el pavelló, perquè la zona està totalment inundada.

Anul·lació d'activitats

Davant la situació, l'Ajuntament ha decidit suspendre totes les activitats en equipaments municipals a partir de les vuit del vespre. El Museu d'Art de Girona ha tancat aquesta tarda "amb motiu del temporal i davant la situació de no poder garantir el servei d'obertura i atenció al públic", segons han informat per les xarxes socials. A més, s'han anul·lat els serveis de menjador social a Santa Eugènia i al Mercadal perquè no hi havia subministrament elèctric.

Els centres escolars de la ciutat han obert amb normalitat, amb excepció de l'escola bressol El Tren i l'institut Santiago Sobrequés, que han suspès les classes.

A més, per avui estava programada la Diada de la Policia Municipal de Girona, la qual s'ha suspès pel temporal. "La ciutat ens necessita", ha escrit a Twitter el cos policial. "Ajornem la Diada, ens traiem la uniformitat de gala i ens posem a treballar. Som-hi!", han afegit.

Els comerços de Girona es protegeixen

Com a actuació preventiva, els comerciants de Girona estan protegint els seus establiments pel possible desbordament de l'Onyar. Alguns dels locals propers al riu han optat per col·locar fustes i rajoles a l'entrada per evitar que l'aigua entri. És el cas de Casa Cacau, de la plaça Catalunya, o de l'Stein, de la plaça Pompeu Fabra.

Davant la situació, l'alcaldessa ha demanat "calma i precaució". "Malgrat la situació de risc per desbordament, volem fer una crida a la calma i simplement demanar a la població que estigui alerta als canals oficials davant de les novetats que vagin produint al llarg del dia d'avui", ha remarcat Madrenas.