La fiscalia ha retirat l’acusació contra la meitat dels encausats pels disturbis a la Universitat de Girona l’any 2011 arran d’una visita d’Artur Mas que va acabar amb una càrrega policial al claustre de Lletres. La penúltima vista del judici contra dotze persones (deu estudiants i dos treballadors del Personal d’Administració i Serveis) a qui l’acusació demanava penes de fins a dos anys de presó per atemptat contra l’autoritat, desordres públics, resistència i lesions ha comptat amb l’anunci de la retirada de càrrecs a sis dels processats, que han quedat absolts de facto.

Pels sis restants, les penes han estat reduïdes considerablement, la màxima dels quals s’enfila fins als onze mesos de presó i que també inclouen multes de fins a 1.620 euros.

D’aquesta manera, la fiscalia considera que no hi ha prou proves que sustentin les acusacions contra sis persones a qui aquesta situava inicialment al lloc dels fets i a qui considerava autors responsables d’agredir amb puntades de peu i amb llançaments d’objectes diversos agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

Els fets van tenir lloc el 16 de desembre de 2011 amb motiu d’una concentració contra les retallades convocaºda per estudiants i sindicats a la plaça Sant Domènech i que posteriorment es va traslladar al Claustre. La visita de l’expresident Artur Mas a la sala d’actes de Lletres, on aquell dia es celebrava un acte per celebrar el 20è aniversari de la Universitat va ser el principal detonant de la convocatòria.

La vista d'avui-penúltima abans que el cas quedi vist per a sentència- ha comptat amb les declaracions de vuit dels acusats, ja que els quatre restants s'han acollit al seu dret a no declarar. Els declarants han descrit escenes de «violència desmesurada» per part dels agents que van participar en l’operatiu policial al claustre de lletres, on van tenir lloc les càrregues.

També s'han referit a un «muntatge policial», que un dels acusats ha sustentat indicant que un dels agents va explicar en la seva declaració que «tres persones li havien propinat puntades de peu als mateixos llocs exactes del cos».

Una de les acusades va ser imputada després d’interposar una denúncia per lesions que van ser reconegudes per sentència ferma. La seva acusació és una de les que es manté, que inclou un delicte d’atemptat contra l’autoritat i un de lesions pels quals li demanen una multa i una indemnització per l’únic agent que ha demanat compensació, en el seu cas per una presumpta coça que va rebre a l’escut de defensa durant la càrrega i que li hauria causat danys al genoll. La processada va interposar una denúncia relatant haver patit lesions policials, i la sentència va reconèixer que s’havien produït i que havien estat injustificades.

Per la seva banda, la defensa encapçalada per l’advocat Benet Salellas demana l’absolució a la resta d’encausats que no han estat absolts i que per tant quedaran pendents del que decideixi el tribunal de la secció quarta de l'Audiència de Girona que ha jutjat la causa durant una setmana i que quedarà vista per a sentència vuit anys després.

A més, considera pertinent l’aplicació d’un atenuant molt qualificat per dilacions indegudes, és a dir, una compensació pels dos anys que la instrucció va estar paralitzada, segons Salellas «per l’obstaculització de la fiscalia, que no es decidia a presentar el seu escrit d’acusació».

Presència policial polèmica

L’episodi d’aldarulls viscut al claustre de Lletres fa nou anys va estar farcit de polèmica, precisament per l’autorització d’accés al recinte universitari per part de la llavors rectora Anna Maria Geli als Mossos d’Esquadra, donant via lliure a carregar contra els manifestants. L’actual rector Quim Salvi i el que va ser escollit després de Geli, Sergi Bonet, van subratllar que prèviament a aquests fets, «mai» s’havia donat autorització a la policia perquè accedís al recinte universitari, i que durant els seus respectius mandats «ni s’ho havien plantejat».