El darrer Consell Municipal d'Educació de Girona ha servit per aprovar un document on la Comissió de planificació escolar i equipaments comparteix «la seva profunda preocupació per la manera com es comuniquen les decisions de tancament de grups i centres de la ciutat, que ocasionen un greu rebombori i reacció per la comunitat educativa» -al Consell Municipal hi ha representants de l'Ajuntament i directors, professors, mares i pares i alumnes dels diferents centres educatius que hi ha la ciutat de Girona-, unes comunicacions sobtades, que agafen a contrapeu la comunitat educativa afectada per una decisió i que acaba generant protestes al carrer. El text explica per exemple, l'anunci -que ja hagut de retirar- del possible tancament de l'escola Balandrau i es recorda que la comunitat educativa va ser informada «a finals d'any, a les portes de les vacances de Nadal i a escassos mesos de l'inici del procés de preinscripció escolar per al curs vinent».

La Comissió de planificació escolar i equipaments lamenta també que, any rere any, esdevé «un ens amb caràcter reactiu davant d'aquestes decisions», un fet que li genera «incomoditat» i es reivindica i es compromet a «enfortir el seu caràcter proactiu»presentant «les seves pròpies orientacions envers el conjunt de l'escolarització de la ciutat, i especialment pel que fa a la previsió de línies de P3 i primer d'ESO de cada curs.» Però deixa clar que per poder-ho fer «ha de rebre les dades i la proposta d'escolarització dels mateixos serveis tècnics del Servei Municipal d'Escolarització durant el primer trimestre de curs, per tal que l'Ajuntament pugui aportar els criteris i propostes de la Comissió a la Taula Mixta amb el Departament, i valorar-ne el retorn que se'n faci».

En aquest sentit, el Consell Escolar en ple reclama el seu paper «com un espai òptim per debatre i planificar l'oferta educativa de la ciutat, ja que tots els sectors de la comunitat educativa hi tenen representació, alhora que disposa d'espais de treball (les comissions) per tractar aquestes qüestions amb suficient temps i anticipació, i no a partir d'anuncis i decisions preses».

En el document es reclama tant als Serveis Territorials d'Educació com a l'Ajuntament de Girona que es mantingui, en l'oferta per a la preinscripció del curs 2020/2021, els grups i les línies de P3 de totes les escoles públiques de Girona, inclosos els grups de P3 de les escoles Montfalgars, Font de la Pólvora i Marta Mata que el Departament d'Educació ha plantejat de suprimir». De fet, l'Ajuntament també va aprovar per unanimintat una declaració institucional en el mateix sentit.

La Comissió fa altres peticions a les dues institucions vinculades a P3. En concret, aposta per disminuir la ràtio a 23 alumnes per classe, aprofitant així la davallada de natalitat, a tots els centres amb l'excepció dels que són màxima complexitat i que són públics, on es demana una ràtio de 20 alumnes. Es tracta d'una demanda que el mateix Consell Municipal d'Educació ja va aprovar el 29 de gener del 2019.

Una línia més al Narcís Xifra

Pel que fa a la matrícula de secundària, el document demana incrementar una línia a primer d'ESO, ja que hi ha un increment d'alumnat que passa de sisè a primer d'ESO. I apunta directament al fet que podria corresponde a l'institut Narcís Xifra, «per anar restablint» la seva situació. «Consolidar la tercera línia a l'institut, tot evitant la creació de bonys rotatius als instituts de la ciutat», exposa. Finalment, es fa la petició de dotar de més recursos als instituts per fer front a l'augment d'alumnat i a l'atenció de nouvinguts a la ciutat i augmentar les ajudes pel transport escolar.