L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha presentat al·legacions a la resolució provisional de Territori i Sostenibilitat sobre la renovació de l'autorització ambiental de la fàbrica d'Hinojosa a Sarrià de Ter. L'entitat ho ha fet amb el suport de la plataforma Prou, després que ja presentessin junts al·legacions abans que es donés l'autorització. Consideren un «despropòsit» la decisió de la Generalitat, ja que creuen que amb l'autorització el Govern «assumeix que l'empresa ha contaminat i segueix contaminant».

Els naturalistes apunten que una analítica sobre la contaminació del sòl mostra com Hinojosa aboca més quantitat d'arsènic i mercuri de la permesa. De tota manera, l'entitat creu que l'empresa no clarifica si els punts d'anàlisi són els mateixos que s'han analitzat en campanyes posteriors per saber si els residus poden afectar o no els aqüífers de la zona.

D'altra banda, en les al·legacions també es remarca que l'empresa reconeix abocar residus de la depuradora al riu Ter per sobre dels límits permesos. Segons el document, aquests abocaments podrien venir d'un mal funcionament de la depuradora a causa de la seva antiguitat o per un excés del volum d'aigua que produeix la fàbrica. Per això creuen que cal reduir «els nivells de producció de la fàbrica» fins a un nivell màxim permès per abocar al Ter. Si no, demanen a Hinojosa que tanqui fins que «no hagi adequat les instal·lacions». També afirmen que la fàbrica segueix superant «el valor límit» de les olors.

L'ANG considera que la Generalitat és responsable de garantir la qualitat de l'aire i, per això, si es manté l'autorització ambiental, «l'administració no està atenent les seves obligacions».