El Govern espanyol i l'Ajuntament de Girona continuen treballant en l'acord que ha de permetre la cessió dels terrenys per a la construcció del nou Arxiu Provincial. Segons consta en una resposta que el Govern ha donat al diputat de JxCat Sergi Miquel, l'obra «continua pendent» del conveni entre les dues administracions. Un acord que el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, creu que arribarà aviat, ja que entre els tècnics de les dues administracions hi ha «bona sintonia» per aconseguir-lo. L'Ajuntament de Girona, però, no ha aconseguit que el ministeri de Defensa accedeixi a cedir l'edifici de les antigues casernes per fer la permuta amb els terrenys municipals -situats al barri de Fontajau- on s'ha d'aixecar el futur Arxiu Provincial. Malgrat que el consistori va plantejar la proposta de les casernes al Govern de l'Estat, perquè li permetria ubicar un nou equipament a l'Eixample, aquest ho ha rebutjat. Per tant, les dues administracions treballen perquè l'acord es basi en la proposta inicial, segons la qual el consistori obtindrà l'edifici del convent de Sant Josep, on hi ha actualment l'Arxiu Històric.

L'Arxiu Provincial és una de les grans obres que li queden a l'Estat per fer a Girona, i en aquests moments està pendent del conveni que han de subscriure el Govern i l'Ajuntament. L'Estat ja va enviar a principis de 2018 una proposta de conveni al consistori, però aquest no el va signar perquè hi vol fer modificacions. Segons explica Ribas, en aquests moments els tècnics municipals estan treballant amb els del Ministeri de Cultura i els d'Hisenda per tal de redactar una proposta definitiva, que podria arribar aviat.

Rehabilitar Sant Josep

Ribas indica que les dues institucions treballen amb la idea inicial, que consisteix en un intercanvi entre els terrenys de Fontajau i l'edifici del convent de Sant Josep, tot i que l'Ajuntament hauria preferit aconseguir la cessió de l'edifici de les antigues casernes. «Sant Josep és un edifici molt interessant en l'àmbit cultural, però requereix moltes obres de rehablitació», assenyala Ribas. Per això, indica que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va plantejar a l'Estat la possibilitat que aquest cedís l'edifici de les antigues casernes, un espai situat a l'Eixample que podria servir com a equipament per aquell barri. Tanmateix, segons Ribas, el ministeri de Defensa els va comunicar que no pot prescindir d'aquest edifici i per això els ha denegat la petició.

Per tant, indica el regidor de Cultura, els tècnics han tornat a treballar sobre la proposta original, que preveu que l'Estat cedeixi a l'Ajuntament l'edifici de Sant Josep a canvi dels terrenys de Fontajau on està previst que s'ubiqui el nou Arxiu. Segons Ribas, hi ha una «sintonia absoluta» en el marc tècnic entre les dues administracions i per això confia que la redacció definitiva del document estigui a punt ben aviat. El representant municipal està satisfet perquè l'Estat -en els darrers pressupostos presentats- va reservar una partida pressupostària per a introduir modificacions en el projecte que havia demanat el consistori, com ara reservar un espai per a l'estacionament de vehicles i un altre per a una sala polivalent perquè en pugui gaudir el barri.

Un cop aclarits el termes del projecte, Ribas confia que l'acord definitiu pugui arribar aviat entre totes les dues administracions, malgrat que no hi posa data. Segons indica, llavors correspondrà a l'alcaldessa decidir què es fa amb l'edifici de Sant Josep un cop hagi estat cedit.