La Policia Municipal de Girona va engegar ahir els controls diaris per lluitar contra el frau elèctric a Font de la Pólvora i denunciar els qui punxen la llum. Acompanyats de tècnics d'Endesa, els agents van inspeccionar les connexions de tres blocs del carrer Mimosa (els números 1, 3 i 5). A cadascun d'ells hi van detectar una connexió fraudulenta i van denunciar els propietaris dels pisos. A partir d'ara, les patrulles aniran estenent els controls a la resta de blocs del carrer -en total, n'hi ha vuit- i a més, els faran en horaris aleatoris.

L'inici dels controls policials és, de facto, l'última fase del pla per lluitar contra el frau elèctric allà on els fusibles dels edificis s'han tret al carrer i s'han posat en uns armaris metàl·lics tancats amb cadenat. L'obra va començar al carrer Mimosa, on hi ha vuit blocs que sumen 110 pisos. Un cop enllestits els treballs, dos treballadors de Serveis Socials -contractats expressament- han anat pis per pis a informar els veïns. A aquells qui no tenien el comptador regularitzat, se'ls ha donat marge perquè ho fessin i se'ls ha advertit que, si no, s'exposaven a una denúncia. «S'han penjat fulletons informatius a les entrades dels blocs i, en cas que no hi hagués ningú a dins del pis, se'ls ha passat per sota de la porta», va concretar ahir la regidora de Serveis Socials, Núria Pi.

Aquest dijous, acabava el termini, i l'Ajuntament va engegar els controls policials. Acompanyats de tècnics d'Endesa, les patrulles van inspeccionar les connexions dels tres edificis. Aquí, a cada bloc hi ha setze pisos. I a cada escala, s'ha detectat un frau. La regidora de Serveis Socials va explicar que els tècnics d'Endesa van desconnectar els habitatges i, després, la policia va denunciar els propietaris per defraudació de fluid elèctric. «Això suposa risc per als veïns», va dir Pi, en referència a les connexions il·legals. Segons Endesa, després de tallar el subministrament als tres pisos que punxaven la llum, «les càrregues han baixat més d'una tercera part» al centre de transformació que alimenta aquests blocs. I fins a un 45% a dues de les línies que passen pel carrer Mimosa.

A més, la policia també anirà estenent els controls a la resta d'edificis del carrer Mimosa, que és on ja s'han instal·lat els fusibles a dins dels cofres metàl·lics de les voreres. D'aquesta manera, si ara hi ha una sobrecàrrega, només aquell edifici es quedarà a les fosques (a diferència del que passava fins ara, en què el tall de llum afectava tot el carrer). «A partir d'ara, veurem si el pla de sectorització realment funciona o no», va concretar la regidora.

D'entrada, però, Núria Pi ja va dir que haver detectat tan sols tres fraus és «una bona notícia» que avala «tota la feina que s'ha fet des de fa setmanes». I aquí, la regidora també va voler agrair «l'esforç» dels veïns i de la Plataforma per la Dignitat de Font de la Pólvora. «Allò que volem és garantir la llum a aquells qui paguen els rebuts», va dir Pi. Ara, el pla de sectorització s'anirà estenent. La intenció és que les obres per treure els fusibles dels edificis del carrer Avellaner -el que toca després del Mimosa- comencin dilluns vinent, i que, un cop acabin, comencin després les dels carrers Castanyer i Roure. Pi ja va dir que, a tots aquests llocs, els dos treballadors de serveis socials també passaran a informar pis per pis, però que, a partir d'ara, el termini per regularitzar comptadors abans els agents no comencin a denunciar «cada cop serà més curt».