L'Ajuntament de Girona impulsarà 147 mesures per combatre la crisi generada per la Ajuntament de Gironacovid-19. Afectaran a diverses àrees de la ciutat i tindran una inversió de 2 MEUR. Per una banda, mobilitat serà una de les que tindrà més pes amb accions que ja s'estan portant a terme. En primer lloc, algunes calçades es convertiran en voreres per tal de garantir la distància mínima de seguretat. També es crearan nous carrils bici i carrils destinats al bus urbà i vehicles d'alta ocupació per fomentar la mobilitat sostenible. Per tirar endavant aquestes mesures, l'Ajuntament ha optat per reactivar les zones blava i verda a partir del dilluns i, d'aquesta manera, garantir la mobilitat de vehicles i destinar aquest espai a les noves voreres.

L'Ajuntament de Girona destinarà 2 milions d'euros a "activar" la ciutat després de la crisi generada per la covid-19, tal com ha detallat aquest dimarts l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas. Aquesta inversió es detalla en 147 mesures que el govern local tirarà endavant amb accions transversals amb l'objectiu de millorar la mobilitat, atendre les necessitats socials i també reactivar el teixit econòmic.

Bona part de les accions recauen en l'àrea de mobilitat, on es preveu que els vianants guanyin espai de voreres per tal de "garantir la seguretat de les persones", tal com ha detallat Madrenas. Aquesta setmana ja s'estan fent accions com ara la resenyalització d'alguns carrils bici al carrer de Santa Eugènia. Però aquesta acció anirà acompanyada d'un nou tram de vorera que implicarà eliminar nou places d'aparcament de zona blava.

Així ho ha detallat la regidora de Mobilitat de Girona, Marta Sureda, qui ha avançat que reactivaran el pagament de les zones blava i verda a partir del proper dilluns. Sureda ha assegurat que els cotxes aparcats en aquestes zones s'han convertit en "un escull" a l'hora d'actuar en les calçades i per això s'han vist "obligats" a reactivar els parquímetres.

Es calcula que en les properes setmanes, la ciutat perdrà una trentena de places d'aparcament de la zona blava. La majoria d'elles estan a plaça Catalunya, ja que es restringirà el pas de vehicles del que vial oest (el que passa per davant de la nova Casa Cacao dels germans Roca) i també s'eliminaran les setze places que hi ha.

Nous carrils bici, bus i VAO

A més, la ciutat també comptarà amb nous carrils bici. Un d'ells es situarà al carrer Joan Maragall, en el tram entre Jaume I i plaça de Catalunya. Aquell carrer també es convertirà en via compartida entre vehicles i vianants.

El govern local també preveu instal·lar nous carrils bus i de Vehicles d'Alta Ocupació (VAO). De moment, un d'ells estaran al carrer Migdia entre els carrers de Cardeneu i Caldes de Montbui.

En total es preveu que en els propers dies es facin actuacions en una quarantena de punts que des de Mobilitat han considerat que cal "adaptar" a la nova situació que ha generat la pandèmia del coronavirus. Les actuacions costaran 115.000 euros i l'alcaldessa ha avançat que no descarten mantenir-les en un futur.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus