L'home que va apunyalar una treballadora social a Salt el 23 de novembre del 2018 ha ingressat aquest dimecres a Brians 1, segons ha pogut saber l'ACN. L'Audiència de Girona el va absoldre de l'intent d'assassinat aplicant-li una eximent completa d'alteració psíquica. Segons la sentència, el declaraven "no culpable per falta d'imputabilitat" perquè, en el moment d'atacar la víctima, patia "una cínica delirant de perjudici i paranoide" que li va anul·lar "la capacitat de judici i raonament". Tot i que la mateixa sentència advertia que podria ser perillós si no rep tractament psiquiàtric, va sortir en llibertat a l'espera que la sentència fos ferma i es pogués executar l'internament psiquiàtric durant un temps màxim de 7 anys i mig.

L'home que va apunyalar la treballadora social de Salt ha ingressat aquest dimecres a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1 per complir la mesura de seguretat acordada per la secció tercera de l'Audiència de Girona, segons ha pogut saber l'ACN.

El processat va sortir en llibertat el 21 de maig. El tribunal el va absoldre per l'intent d'assassinat perquè va concloure que, en el moment de perpetrar l'atac, tenia la "capacitat de judici i raonament" anul·lada per un trastorn mental. Tot i que la sentència acordava la mesura de seguretat d'internament psiquiàtric durant un temps màxim de 7 anys i mig, el tribunal recollia una sentència del Tribunal Constitucional segons la qual "no es pot privar de llibertat l'acusat absolt en sentència per l'aplicació d'una eximent per trastorn mental mentre es resolen els recursos interposats". Això implicava que no podia ingressar en un centre psiquiàtric penitenciari fins que la sentència fos ferma.

Per evitar que quedés en llibertat després de les advertències dels psiquiatres, la secció tercera va acordar notificar la resolució a la fiscalia perquè instés, per la via civil, el procediment per a un ingrés involuntari del processat en un centre de salut mental de la xarxa hospitalària. La fiscalia ho va fer el mateix 21 de maig i el jutjat de guàrdia de Figueres ho va acordar.

El mateix dia, els Mossos d'Esquadra van traslladar l'acusat fins al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, per atendre'l a la xarxa de salut mental. No va ingressar i va quedar lliure. Els Mossos d'Esquadra van informar la víctima que l'agressor havia sortit en llibertat.

Ni la fiscalia, ni les acusacions ni la defensa han recorregut la sentència. Tan bon punt ha estat ferma, li han notificat al processat, que ha ingressat a Brians 1. Mentre ha estat en llibertat, el tribunal va adoptar mesures per protegir la víctima, a petició de l'acusació encapçalada per l'advocat Benet Salellas. Així, durant el temps que ha estat lliure -gairebé un mes-, tenia prohibit apropar-se a menys de 500 metres de la víctima i anar a Salt, la població on resideix la treballadora social.

Trastorn mental

La sentència recollia el dictamen dels perits que van avaluar l'estat mental del processat: "Els doctors són taxatius a l'hora d'afirmar que, en l'actualitat, existeix risc de violència". La resolució apuntava que "la severitat i la cronicitat del seu trastorn", la "persistència" de la ideació delirant i l'escassa xarxa de suport que té el processat portaven a concloure que la situació més "idònia" era que ingressés en un centre psiquiàtric penitenciari.

El tribunal concloïa que no hi ha cap dubte sobre l'autoria, i que va ser l'acusat qui va abordar la treballadora social pel carrer, aprofitant que caminava amb una companya de feina per anar a fer una visita domiciliària, i li va clavar dues ganivetades. L'Audiència, però, el va declarar "no culpable per falta d'imputabilitat" de l'intent d'assassinat perquè patia "una clínica delirant de perjudici i paranoide" que li va anul·lar "la capacitat de judici i raonament".

Segons la sentència, el processat feia "interpretacions delirants de la realitat" i atribuïa a la víctima la identitat d'una exparella que tenia al Marroc i creia que el perseguia, l'assetjava i li feia bruixeria.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus