L’Ajuntament de Girona ha adjudicat la gestió del procés participatiu sobre l’ús dels espais del Barri Vell a l’empresa de l’arquitecta i urbanista Itziar González per un import de 15.609 euros (IVA inclòs). És l’única oferta del concurs públic obert per l’Ajuntament. González va ser regidora de Barcelona pel PSC del 2007 al 2009 però va dimitir com a protesta per un cas de ­corrupció urbanística. L’objectiu del projecte és definir, conjuntament amb la ciutadania i els actors implicats, els usos dels espais lliures destinats a equipaments, segons el planejament, d’aquest sector de la ciutat. El projecte neix d’una proposta veïnal en el marc dels pressupostos participats de 2018.

«Amb la posada en marxa d’aquest projecte podrem donar resposta a una de les preocupacions exposades pels veïns del Barri Vell: la de definir i planificar els usos dels espais destinats a equipaments del barri, a fi de millorar la qualitat de vida dels seus residents, així com facilitar la bona convivència entre la ciutadania i l’activitat econòmica d’aquest sector de la ciutat», ha dit la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana.

L’empresa s’encarregarà de la definició, el disseny, la implementació, la dinamització, la recopilació i la presentació dels resultats del procés participatiu. Està previst que el procés duri vuit mesos. El resultat final serà un diagnòstic del barri i de les línies estratègiques a treballar. González ja va participar en una jornada sobre el futur del barri en un acte organitzat conjuntament pel col·legi d’Arquitectes i l’associació de Veïns.

A la primera etapa del projecte es definirà la metodologia, els agents, el calendari i les accions del procés participatiu. Es farà conjuntament entre l’Ajuntament i el teixit associatiu del Barri Vell. En una segona fase, es faran grups de treball, debats i tallers. Es promourà la participació de tots els actors implicats. Els debats seran oberts a tothom i hi haurà experts. Els grups de treball seran sessions presencials per tractar les qüestions dels debats; i els tallers serviran per apropar el procés a la ciutadania. Paral·lelament, es crearà un espai digital amb tota la informació. Finalment, es farà un document de totes les dades i es presentarà a la ciutadania.

L’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell proposa un debat que arrenqui d’una premissa central: «Garantir que aquesta zona tingui usos mixtes entre usos residencials, una activitat econòmica diversificada i capacitat d’atraure nous residents de llarga durada».

Cap a un nou Pla Especial

L’entitat veïnal demana als residents que s’impliquin en el debat, també al Col·legi d’Arquitectes i la UdG, i espera que aquest procés pugui suposar el punt de partida d’un nou pla especial.

ERC vol pacificar un tram del carrer del Carme

ERC reclama a l’equip de govern de Girona que pacifiqui el tram del carrer del Carme comprès entre el pont de l'Areny fins a la plaça Catalunya. Els republicans proposen que el nou tram de vorera s'ampliï eliminant les places d'aparcament, calcant el model que ja s'ha implantat al ­carrer Juli Garreta, l'avinguda Santa Eugènia i la plaça del Poeta Marquina, entre d’altres.

Així la calçada es convertiria en vorera per garantir la distància de seguretat. Alhora, en algun tram donaria resposta a les necessitats de negocis de restauració que han demanat poder disposar de terrassa a l'exterior a causa de les restriccions provocades per la pandèmia. «El projecte hauria de ser més ambiciós, i que aquesta vorera ampla es perllongués fins a plaça Catalunya», assegura el portaveu republicà, Quim Ayats, que reconeix que «els veïns i veïnes guanyarien en qualitat de vida i dinamitzaria comercialment el barri».