03 de setembre de 2020
03.09.2020
Diari de Girona

La Fiscalia demana arxivar la causa contra Puigdemont per frau quan era alcalde

S'oposa a que s'obri una causa penal per prevaricació, frau a l'administració i falsedat documental

03.09.2020 | 12:21
Carles Puigdemont

La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que arxivi una causa per suposats delictes de prevaricació, frau a l'Administració i falsedat atribuïts de forma indiciària a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, per actuacions quan era alcalde de Girona (Gironès).

    El Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona va elevar a l'Alt Tribunal una exposició raonada en què explicava que apreciava indicis d'aquests delictes respecte a Puigdemont pel suposat frau en la compra, el 2014, d'obres d'art amb fons públics de la gestió d'aigua durant la seva etapa com a alcalde de Girona.

    En un escrit presentat davant la Sala Penal del Suprem, el Ministeri Públic entén que procedeix l'arxiu de la causa contra Puigdemont per estimar que els fets exposats no són constitutius dels esmentats delictes.

    L'instructor va elevar la causa al Suprem a l'ésser Puigdemont, que es troba fora d'Espanya, aforat en la seva condició d'eurodiputat, el mateix tribunal que el reclama per jutjar-lo per la seva participació en el procés d'independència de Catalunya quan presidia la Generalitat.

    El fiscal explica que els fets descrits en l'exposició de la jutgessa d'instrucció fan referència a l'actuació de Puigdemont en els anys 2013 i 2014, quan era alcalde de Girona.

    Aclareix que l'actuació atribuïda a Puigdemont es redueix a l'adquisició per al museu municipal d'una col·lecció d'obres d'art havent abonat part del preu, un milió del total de 3.900.000 euros, amb l'import rebut per l'Ajuntament amb càrrec als fons obtinguts després prorrogar els contractes de concessió en favor de l'empresa Agissa per a la gestió de l'aigua.

    Puigdemont, com a alcalde de Girona, va subscriure el 6 de febrer del 2014 els acords del contracte de compravenda de pintures, gravats, escultures, ceràmica i altres objectes d'art a favor de l'Ajuntament de Girona, un total de 1.320 peces d'una col·lecció, segons l'exposició raonada de la jutge instructora.

    La mateixa indica que l'actuació duta a terme va ocasionar un perjudici al patrimoni de l'Ajuntament ja que l'estat de la xarxa d'aigües requeria unes actuacions de millores però les inversions es van reduir gairebé a la meitat en detriment de la qualitat i l'estat de les instal·lacions.

    Afegeix que d'aquesta manera el consumidor final del servei d'aigua pagaria més però els fons no anaven a determinar una millora en la qualitat de les instal·lacions.

    La Fiscalia explica que atendre necessitats públiques amb fons públics però modificant el destí inicialment previst pot constituir una infracció administrativa de la qual es deriven responsabilitats administratives i comptables però no està específicament tipificat com a delicte al Codi Penal després de la reforma legal del 1995.

    "Sense perjudici de la il·legalitat de l'operació executada per Puigdemont es considera que no resulta aplicable l'existència d'un artifici per defraudar l'Ajuntament de Girona", apunta la Fiscalia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook