El Departament de Salut ha començat aquest dijous els cribratges massius als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla de Girona. Es tracta de la zona que acumula un 44% de tots els casos positius que hi hagut en els últims quinze dies a la ciutat. El director del sector Gironès Nord i Selva Interior del CatSalut, Salvador Campasol, ha detallat que en aquests barris hi ha uns 204 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a la resta de la ciutat està per sobre dels 100. Des de l'Ajuntament i Salut fan una crida a la ciutadania a participar en aquests cribratges massius que es faran des d'aquest dijous fins al dissabte. Al llarg dels tres dies esperen fer unes 2.500 PCR.

El pavelló de Santa Eugènia acull des d'aquest dijous a primera hora del matí els cribratges massius que es fan centrats en els dos barris gironins de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. Es tracta dels dos barris que acumulen el 44% de tots els casos que s'han registrat a la ciutat en els últims 15 dies. De fet, en aquesta zona de la ciutat hi ha uns 204 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a la resta de la ciutat aquesta mitjana se situa sobre els 100 casos.

El director del sector Gironès Nord i Selva Interior del CatSalut, Salvador Campasol, ha aclarit que la pandèmia a la ciutat de Girona "està bastant controlada" però cal actuar en les zones més actives, com ara els barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. Per altra banda, Campasol ha detallat que hi ha una altra Àrea Bàsica de Salut de Girona amb números elevats. Es tracta de la zona de Taialà i Fontajau. De tota manera, Campasol ha indicat que la majoria de casos provenen d'un centre de Llorà (Gironès) que acumula una "incidència alta", però que no s'ha estès a la ciutat.

Davant d'això, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha fet una crida a la ciutadania perquè vagin al pavelló de Santa Eugènia al llarg d'aquest dijous, divendres o dissabte per fer-se una PCR i detectar casos asimptomàtics, amb l'objectiu de trencar cadenes de transmissió comunitària. Madrenas ha incidit en la importància de fer-ho just uns dies abans de l'inici del curs escolar. L'alcaldessa ha remarcat que la tronada a les escoles "ha de sortir perfecte" i "amb el màxim de normalitat possible".

Les proves estan enfocades principalment als veïns dels dos barris de la ciutat, especialment els habitants d'entre 16 i 49 anys. Es tracta de la franja d'edat amb més incidència de la malaltia. De tota manera, Salut manté la crida a tots els gironins que vulguin fer-se la prova. Madrenas creu que participar en aquests cribratges massius és "un acte de solidaritat" dels gironins respecte als seus veïns per tal d'intentar aturar la corba de contagis. A més, ha recordat a la població que encara "estem enmig d'una pandèmia" i cal mantenir les normes de seguretat sanitària bàsiques.

De moment, aquest matí a primera hora s'ha registrat una bona afluència de gent. Tot i així, l'assistència ha anat fluctuant al llarg del dia. Des del Departament de Salut confien en què aquest divendres i dissabte hi haurà més afluència de gent, ja que es tracta de dos dies festius amb més disponibilitat de la gent. L'objectiu és arribar a fer 2.500 proves PCR al llarg dels tres dies de cribratges.

El procediment que haurà de seguir la població és el mateix que en altres cribratges. La gent que vulgui participar-hi ha d'estar empadronada a la ciutat o tenir-hi algun tipus de vinculació (treballar-hi, per exemple). Una vegada arribi al pavelló de Santa Eugènia caldrà que s'identifiquin i mostrar la targeta sanitària i un telèfon de contacte per comunicar els resultats de la prova. Posteriorment, el personal sanitari extraurà mostres del nas i de la boca per analitzar-les al laboratori. Al cap de dos dies, com a màxim, es donen els resultats de la prova.