Amb l'objectiu de facilitar l'accés lliure i públic a les diferents dades geogràfiques municipals, l'Ajuntament de Girona ha posat en marxa el Geoportal. Es tracta d'un lloc web que permet als usuaris i usuàries dur a terme de manera senzilla la cerca, visualització i descàrrega de contingut i informació de tipus geogràfic. De moment, a la plataforma hi ha disponibles 142 elements de cerca i l'objectiu és que el número vaig creixent. "Aquest és un exemple més del treball que estem fent des de l'Ajuntament per posar el màxim d'informació disponible per a la ciutadania en format digital, aprofitant els recursos que ens permeten les noves tecnologies, i alhora guanyant en transparència com a institució", afirma l'alcaldessa, Marta Madrenas.

A la web s'hi pot trobar tota mena d'informació geogràfica: ortoimatges, cartografia bàsica i cartografia temàtica dels diferents àmbits de gestió municipal. Principalment, l'eina permet situar sobre el mapa de Girona la ubicació dels serveis i equipaments de la ciutat i les delimitacions administratives. Es poden fer cerques per contingut i categoria, identificar sobre el plànol més d'un element cercat i descarregar-los en un fitxer.

Un dels elements més atractius del Geoportal és que els ciutadans i ciutadanes poden descobrir, a la categoria de Cartografia base, com era la ciutat el 2004 o el 2002, per exemple, per comprovar com ha crescut el municipi. També es poden consultar els edificis, equipaments i altres serveis que hi havia aquells anys. En aquesta mateixa secció també es poden saber els usos del sòl i el nombre total de població per seccions i barris, entre d'altres.

Carrils bici, desfibril·ladors i àrees de salut

A l'apartat de Mobilitat i Via Pública, es pot consultar el recorregut de tots els carrils bici que hi ha a la ciutat i les zones d'estacionament, així com les línies del bus urbà. També hi ha recollits els jocs infantils, els parcs saludables i les fonts urbanes.

A Serveis a les persones, hi ha situats tots els equipaments sanitaris i els desfibril·ladors de la ciutat, pel que fa a salut; els equipaments culturals i escultures, pel que fa a cultura; i els equipaments esportius, pel que fa a esports. També hi ha delimitades les àrees bàsiques de salut de Girona, les zones de gestió dels Serveis Socials o els àmbits de matriculació de les escoles bressol.

L'eina permet descobrir, a l'apartat de Sostenibilitat, les àrees de cacera, els boscos i prats, els espais verds urbans, les fonts naturals i els masos que hi ha al municipi. També es poden localitzar els Centres d'acollida d'animals, les Colònies de gats i els nius d'oreneta. A més, estan marcats tots els sistemes d'hidrants exteriors contra incendis i altres elements del Pla de prevenció d'incendis forestals.

Pel que fa a neteja, el Geoportal permet als ciutadans i ciutadanes conèixer els contenidors de reciclatge que tenen més a prop de casa, així com les minideixalleries i les deixalleries fixes i mòbils. I per últim, a la secció d'Urbanisme, es localitzen les zones de protecció envers la contaminació lumínica i els punts wifi, entre d'altres.

El Geoportal s'afegeix a l'oferta d'informació geogràfica municipal que l'Ajuntament ja posava a disposició dels usuaris i usuàries, a través de l'Observatori, el Portal Girona Open Data i el Servei Municipal de Cartografia.