L'Ajuntament de Girona ha anunciat un paquet d'ajudes econòmiques de fins a 450.000 euros dirigides als sectors més afectats per les noves restriccions que han entrat en vigor avui a tot Catalunya, així com per lluitar contra l'atur a la ciutat. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha afirmat que aquestes ajudes s'han impulsat per què els sectors que més pateixen les mesures contra la covid-19 "no notin tant la duresa de les restriccions".

Madrenas ha detallat que, mentre els bars i restaurants no puguin servir als seus locals, se'ls bonificarà la taxa de terrassa. Pel que fa al comerç local, continuen promovent l'aplicació "Lacompra" que permet fer comandes de forma electrònica. A més, ara s'hi suma el sistema de paqueteria gratuït SmartPoint, presentat ahir, per poder facilitar l'enviament de les comandes i fer-ne la recollida.

L'alcaldessa també ha anunciat un seguit de mesures dirigides a frenar l'atur a la ciutat i fomentar l'ocupació. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que "la reducció de l'atur passa a ser la prioritat número 1 de l'Ajuntament en l'àmbit econòmic i social". "Vam acabar el setembre amb 6.269 aturats a la ciutat de Girona. L'objectiu principal ara mateix per aquest govern, a part de les mesures sanitàries, és la reducció de l'atur, i per això destinarem recursos a implementar accions i programes que permetin ajudar el teixit productiu a mantenir la seva estructura durant aquests mesos difícils que venen", ha afirmat l'alcaldessa.

D'una banda, es modifica el programa Girona Actua, dotat amb 150.000 euros a disposició de les empreses que hagin hagut d'aplicar un ERTO s'hi puguin presentar amb ajudes d'un termini màxim de sis mesos.

De l'altra, al novembre s'activarà una segona part específica per covid-19 del programa Girona Actua, anomenat Girona Actua Plus, en què es destinaran 200.000 euros en ajudes directes a les empreses perquè puguin mantenir els treballadors actuals i evitar acomiadaments. Aquesta nova convocatòria anirà adreçada a autònoms, a empreses de màxim 10 treballadors i a entitats sense afany de lucre, que des del 14 de març hagin aplicat un ERTO o un cessament de l'activitat o hagin patit una reducció d'ingressos del 50%. L'import de les ajudes dependrà del nombre de treballadors i treballadores que tinguin.

A banda d'això, Madrenas ha anticipat que divendres s'aprovaran, a la Junta de Govern, un conjunt de subvencions per a associacions professionals dels sectors de l'hostaleria i la restauració (45.000 euros) i també per a les del comerç (55.000 euros), perquè des de les pròpies associacions puguin plantejar i dur a terme fórmules per ajudar al seu sector.

Posada en marxa de les restriccions

Durant la roda de premsa, Madrenas també ha detallat com es portaran a la pràctica les restriccions del Procicat a la ciutat de Girona. Així, ha anunciat que es mantindran tancats els 111 parcs infantils de la ciutat, no es permetran les activitats culturals a l'exterior, i també continuarà en vigor la limitació de l'aforament dels mercats al 30%. Els parcs i jardins de la ciutat tancaran a les 20h i alguns cursos de centres cívics hauran de reduir l'aforament al 50%.

A més, l'alcaldessa ha fet una crida a que les tramitacions de l'Ajuntament es facin de forma telemàtica. Madrenas ha indicat que més del 90% de les tramitacions amb el consistori es poden fer sense anar presencialment a les oficines municipals, i si algú té algun dubte ha explicat que es pot dirigir al telèfon d'atenció a la ciutadania (972 419 010), on els podran atendre de 8 del matí a 6 de la tarda.

Controls policials

L'alcaldessa també ha fet referència als controls policials que s'han posat en marxa avui a la ciutat per vigilar el compliment de les noves restriccions. Durant el matí, però, s'han limitat a avisar fins a 5 bars on estaven servint a clients que consumien dins l'establiment. Madrenas ha remarcat que bars i restaurants poden obrir per portar menjar a domicili o perquè els clients el puguin anar a buscar, i que tenen prohibit servir pel consum a l'interior o a la terrassa. A partir d'aquest migdia, però, es començaran a posar sancions.

Els controls policials també s'intensificaran pel que fa a l'obligació de portar mascareta a la via pública. Des de finals de juliol fins ara, s'han posat 272 denúncies per no portar la mascareta a la via pública i s'han aixecat 46 actes per incomplir les mesures o per la mala pràctica dels locals.