Girona congelarà els impostos i les taxes per al 2021 amb l'objectiu de donar "suport real" a l'economia de les empreses i famílies de la ciutat.

L'alcaldessa Marta Madrenas i la tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, destaquen que la mesura vol contribuir a pal·liar la crisi del coronavirus, i que es pot aplicar perquè el consistori està sanejat, malgrat que la pandèmia ja tingui un impacte directe de 6 milions d'euros damunt els ingressos municipals.

Madrenas també demana a la ciutadania que no dubti a informar-se de totes les subvencions i bonificacions i deixa clar que algunes mesures -com suspendre la taxa de terrasses i d'escombraries- ja s'apliquen d'ofici als negocis que han hagut de tancar per les restriccions.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda ha defensat que el de Girona és un ajuntament "sanejat" -l'endeutament ara se situa al 36%- i ha defensat que el consistori té recursos per pal·liar els efectes directes que ha tingut la covid-19 damunt les arques municipals. És a dir, la disminució d'ingressos per una banda, i l'increment de despeses per l'altra.

Planas ha explicat que la pandèmia, de moment, ja ha provocat que el consistori hagi deixat d'ingressar 6 MEUR. D'aquests, una tercera part tenen a veure amb l'atonia del sector immobiliari (perquè corresponen a plusvàlues o ICIO). I la resta se subdivideixen en caigudes d'ingressos a les zones blaves (600.000 euros), a les escoles bressol (300.000 euros) o amb la taxa d'escombraries (750.000 euros).

En paral·lel, el coronavirus també ha fet incrementar en 1 MEUR les partides municipals que s'han destinat a ajudes socials o a despeses sanitàries. Maria Àngels Planas ha subratllat que "la gestió rigorosa", juntament amb "el seguiment estricte de la despesa i la contenció en alguns àmbits" ha permès fer quadrar números.

Però de cara als comptes del 2021, tant Madrenas com Planas no s'han estat de reclamar a Generalitat i Estat -a aquest darrer, sobretot- que donin suport als ajuntaments. En aquest sentit, confien que demà el Congrés aprovi la suspensió de la regla de la despesa (per poder destinar el superàvit a pal·liar la crisi) i han reclamat que es flexibilitzi la llei d'estabilitat pressupostària.

Informar-se a l'ajuntament

En referència a les ordenances, Planas ha volgut deixar clar "que la bona gestió de l'ajuntament és el que avui ens permet estalviar apujar impostos". I tant ella com l'alcaldessa, en una clara referència a Guanyem Girona, han subratllat que hi ha modificacions -com ara apujar l'IBI a aquells qui tenen més- que no es poden impulsar perquè són il·legals.

Marta Madrenas sí que ha insistit en què "és important" que la ciutadania consulti totes les subvencions i bonificacions que inclouen les ordenances. "Que ho mirin a la web o ens truquin, perquè els assessorarem i els ajudarem", ha subratllat l'alcaldessa, en referència a què hi ha molts supòsits que ja preveuen reduccions dels rebuts.

A més, l'alcaldessa també ha volgut posar de relleu que hi ha mesures que s'apliquen d'ofici. Per exemple, l'exempció de la taxa de terrasses i de recollida d'escombraries per als bars i restaurants afectats per la pandèmia.

"Durant la primera onada, aquests imports ja es van descomptar als 610 bars i restaurants que hi ha a la ciutat; i ara, que tornen a estar afectats per les restriccions, es tornarà a fer", ha explicat Marta Madrenas. En paral·lel, l'alcaldessa també ha explicat que les ordenances també preveuen altres bonificacions de taxes i impostos (per exemple, per als habitatges que es posin a la borsa de lloguer social o per a aquells qui engeguin un nou negoci).

Encarats al pressupost

Les ordenances per al 2021 no hauran de passar per ple, perquè com que no es toquen, no caldrà votar-les. Ara, després d'anunciar que es congelen, l'equip de govern (JxCat i ERC) ja s'enfoca en el pressupost municipal per a l'any vinent.

Madrenas i Planas admeten que els comptes dependran de veure què els permet (o no) fer l'Estat. Però que la seva voluntat és la d'endeutar-se per ajudar la ciutadania i les empreses, i que el pressupost també actuï de motor per a la reactivació econòmica.

L'alcaldessa de Girona ha demanat als diferents grups municipals anar a la una i permetre que els pressupostos s'aprovin amb acord i consens. "Ens és imprescindible aprovar-los, perquè no s'entendria que en una situació com l'actual es convertissin en una batalla partidista", ha dit Marta Madrenas. I per això, ha demanat "generositat" a l'oposició per permetre tancar uns pressupostos que permetin afrontar la lluita contra l'atur i impulsar l'economia de la ciutat.