L'Ajuntament de Girona ha posat en marxa el debat sobre la reforma dels pressupostos participats de Girona. Avui s'ha posat en funcionament una plataforma web de participació a través de la qual la ciutadania pot fer arribar les seves propostes de millora. Amb motiu de la situació generada per la pandèmia de la COVID-19, s'ha optat pel format virtual per tal de poder donar veu a tothom en aquest procés de reforma iniciat fa uns mesos.

"Després de la diagnosi sobre el que cal millorar en els pressupostos participats, ens interessa obrir el debat a la ciutadania i entitats. Ara convidem a tothom a fer-nos arribar les seves propostes a través de la web que hem posat en funcionament, i també a participar en els grups de debat que iniciarem aviat", explica el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Martí Terés.

Des de la plataforma, es convida a la ciutadania a debatre sobre els sis principals temes extrets de l'informe de diagnosi. Aquests temes són: el model de participació, si han de ser uns pressupostos participatius de ciutat o de barri, si la participació ciutadana ha de manifestar-se a través de demandes concretes o de debats generalistes, els aspectes operatius a millorar dels pressupostos participats que s'han realitzat en les set edicions anteriors, com millorar la participació i si s'han d'incloure projectes de caràcter social i cultural.

Per participar en la iniciativa, primer cal registrar-se a la plataforma. Hi ha temps fins al 18 de novembre per enviar les propostes de millora o bé donar suport a les propostes que altres persones hagin presentat. Totes les idees es publicaran en aquest mateix web.

El procés de revisió dels pressupostos participats es va iniciar a principis d'any amb la fase d'anàlisi documental a partir de la recollida de totes les propostes de millora. Seguidament, el procés ja es va començar a abordar de manera participativa. A partir d'un conveni de col·laboració amb la Universitat de Girona, el catedràtic de Ciència Política Quim Brugué va realitzar quasi quaranta entrevistes a diversos actors que han format part dels pressupostos participats dels barris durant aquests anys, i a partir d'aquestes va redactar l'informe de diagnosi, presentat el 14 de juliol. Ara s'ha obert el debat a tota la ciutadania a partir d'aquest informe de diagnosi.

El següent pas serà la presentació d'aquestes propostes en un espai de treball per tal de valorar-les i debatre-les amb diferents entitats, grups polítics, agents socials i la ciutadania a títol individual. El resultat de tot aquest procés deliberatiu definirà el nou escenari dels pressupostos participatius de Girona per als pròxims anys i el reglament dels pressupostos participatius que s'haurà d'aprovar al Ple municipal.