Punt final al cas de Montse Méndez, la gironina a qui el condemnat Dave Verbist va escanyar i trossejar pel bosc l'any 2013 amb l'ajuda del seu company de pis a Girona. El Tribunal Suprem ha conclòs que l'assassí va profanar el cadàver de la víctima quan va esquarterar-lo i escampar-lo pel bosc amb l'ajuda del seu company, i per tant la pena de 16 anys de presó que havia fixat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) augmentarà ara fins als 16 anys, 3 mesos i 15 dies.

L'Alt Tribunal ha resolt l'últim capítol obert del cas, un recurs de cassació interposat per la família de la víctima que reclamava que es reconegués la profanació del cadàver, tal com va resoldre el Tribunal Jurat de l'Audiència de Girona en la seva sentència l'any 2017.

Verbist havia estat condemnat pel Jurat a un delicte d'assassinat pel qual se li va imposar 16 anys de presó, al qual se li va afegir un segon delicte de profanació de cadàver que va augmentar la pena a 16 anys, 3 mesos i 15 dies. També va ser condemnat a indemnitzar la família amb 300.000 euros.

La sentència inicial, però, que també va condemnar a dos anys de presó el company de pis, va ser recorreguda per la família de la víctima, exercint d'acusació particular. L'apel·lació responia a tres motius, tots ells enfocats en la participació del company, Doramas Sánchez, en el crim.

Les acusacions havien assegurat que Sánchez era autor i còmplice de l'assassinat, una acusació que el jurat va desestimar. Només va ser condemnat per un delicte d'encobriment i profanació de cadàvers, i més enllà dels dos anys de presó li van imposar el pagament d'una indemnització de 2.000 euros a les filles de la víctima. Aquesta sentència no va agradar a l'acusació particular, motiu pel qual va demanar al TSJC que elevés la seva condemna i també la indemnització a la família. El TSJC va donar la raó a l'acusació en l'última de les demandes, elevant la indemnització a 5.000 euros. Però va anar més enllà, i tot i que cap de les parts ho havia sol·licitat, va revisar la condemna de Verbist a la baixa, amb l'absolució del delicte de profanació de cadàvers. El TSJC va rebaixar la condemna «sense escoltar les parts ni practicar cap prova» i a més «alternat sense fonament els fets demostrats pel Tribunal del Jurat», assenyala la sentència del Suprem. La sentència del TSJC també havia mantingut, per contra, el delicte de profanació pel company de pis, a qui es considera «instigador» del trasllat del cadàver desmembrat al bosc per desfer-se'n. Això resultava inversemblant, motiu pel qual l'Alt Tribunal ha donat la raó als apel·lants i ha revocat la resolució del TSJC.

La sentència del Suprem, d'altra banda, desestima la pretensió d'augmentar la pena de presó pel company de pis així com d'augmentar la indemnització al·legant que ambdues condemnes són «raonades» i en cap cas arbitràries o desproporcionades, tal com exigeix la revisió de cassació.

El crim

La sentència del jurat que va jutjar el cas va concloure que durant la matinada del 24 d'octubre de 2013 Verbist i Sánchez van conèixer a la víctima en un bar, on posteriorment la van convidar al seu pis a Girona. Mentre el company dormia, Verbist i la víctima van quedar-se sols a l'habitació, i va ser llavors quan va estrangular-la amb un cable. A primera hora del matí l'acusat va trossejar el cos amb un ganivet i va col·locar-les en diverses bosses d'escombraries. Llavors, Sánchez va ajudar-lo a desfer-se del cadàver en diverses zones de bosc de la perifèria de Girona.

Els fets van poder-se esclarir arran d'un segon crim que va aquest perpetrar a Madrid, on va cremar i estrangular una turista. Va ser durant la seva detenció durant aquest cas quan va confessar l'assassinat de Girona.