El govern de l'Ajuntament de Girona vol destinar 2,5 milions d'euros en polítiques públiques d'habitatge i desplegar el model de policia de proximitat a tots els barris de la ciutat al llarg del mandat. Es tracta de dos dels projectes que formen el pla de govern entre JxCAT i ERC al consistori gironí i que han presentat públicament aquest divendres.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha avançat que la "prioritat" seguirà essent l'atenció dels col·lectius vulnerables i la reactivació econòmica de la ciutat.

El pla de govern consta de 30 punts que volen impulsar al llarg del que queda de mandat i han optat per fixar-se uns objectius "concrets" i "realistes" malgrat la incertesa pressupostària que comportarà la pandèmia.

Després de gairebé tres mesos de l'entrada d'ERC al govern municipal, format fins aleshores per JxCAT, les dues formacions han presentat aquest divendres el pla de govern. Ho han fet assegurant que porten molt de temps treballant-hi però que la pandèmia els genera un panorama d'incertesa que impedeix fer un document com els hi hauria agradat.

De fet, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha avançat que l'atenció als col·lectius vulnerables i la reactivació de l'economia gironina seguirà essent la "prioritat" del govern. "La nostra obsessió ha estat ser al costat de les persones i en aquest sentit seguirem com fins ara", ha afirmat l'alcaldessa.

En base a aquesta prioritat i a la incertesa per preveure els ingressos que hi haurà al consistori gironí i les despeses que comportarà la crisi de la covid-19, JxCAT i ERC han presentat un conjunt de 30 projectes que volen tirar endavant al llarg del mandat.

Alguns dels més destacats són els 2,5 milions d'euros que preveuen destinar a l'habitatge. El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha afirmat que la major part de la inversió servirà per "adquirir" pisos nous per la via de compra i retracte, ja que és "la fórmula més àgil" que té el consistori. Ayats ha recordat que la necessitat de garantir una llar s'ha incrementat arran de la pandèmia i per això han de buscar maneres ràpides per ampliar el parc d'habitatge públic.

Per la seva banda, l'alcaldessa ha avançat que el govern local ja està tancant un acord per fer un concurs de sol públic a promotors privats. En aquest concurs, els constructors hauran d'edificar-hi habitatge amb lloguers assequibles per garantir l'accés als joves. "No és només perquè puguin emancipar-se, sinó per retenir talent jove a la ciutat", ha afegir Marta Madrenas.

Desplegament de la policia de proximitat

A banda de les polítiques d'habitatge, el pla de govern preveu seguir desplegant el projecte de policia de proximitat. De moment ja s'està aplicant a alguns barris en concret, però cal augmentar la plantilla de la Policia Municipal de Girona per estendre-ho a tots els barris de la ciutat. Aquest nou model permetrà que cada barri tingui "els mateixos agents cada dia" i que aquests treballin amb els veïns per detectar les "necessitats" de cada zona en matèria de seguretat. Tot i així, Madrenas ha lamentat no poder-hi posar un calendari, ja que la contractació de més policia anirà en funció dels ingressos i despeses que tingui el consistori cada any.

En matèria de mobilitat, l'Ajuntament ha anunciat que vol obrir un aparcament dissuasiu amb autobusos llançadora. Es preveu que el projecte compti amb la col·laboració d'un privat i per això no s'han avançat més detalls. Tot i així, l'alcaldessa ha recordat que l'objectiu és treballar per una mobilitat més sostenible i eliminar cada vegada més vehicles de la ciutat, en favor de nous espais per a vianants i bicicletes.

Un altre dels projectes que es tirarà endavant és la Casa de la Tecnologia, situada al carrer de Barcelona. De moment, el govern municipal ja té assegurat el suport de la Generalitat i ara també ha demanat al Consell Comarcal del Gironès que s'hi impliqui.

Millores a la Devesa, les Pedreres i Montjuïc

La pandèmia i les restriccions de mobilitat en els caps de setmana han incrementat l'ús dels espais naturals a Girona. Per aquest motiu, el govern local també ha anunciat diverses millores en aquestes zones. Per una banda, JxCAT i ERC han anunciat millores en la il·luminació al parc de la Devesa i també es faran diverses millores al de les Pedreres. El govern municipal també vol adequar el castell de Montjuïc al llarg del mandat.

Millorar la participació ciutadana

El govern també vol posar en funcionament una aplicació per realitzar consultes directes a la ciutadania. Amb aquesta eina, es vol organitzar una consulta a l'any per tal que els gironins decideixin sobre determinats temes de la ciutat. La intenció és que es pugui votar a partir dels 16 anys.

"Responsabilitat" a l'oposició

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha aprofitat la presentació del pla de govern per fer una crida a l'oposició per "treballar de forma col·laborativa". Madrenas ha recordat que "la ciutat està molt tocada" pels efectes de la pandèmia i per això ha demanat a la resta de forces que deixin de banda les eleccions catalanes previstes inicialment pel 14 de febrer. "A la ciutat no estem de campanya, a la ciutat tenim dificultats", ha reblat Madrenas.

El govern de JxCAT i ERC ja està negociant els propers pressupostos municipals, tot i que ho fan treballant en diversos àmbits. Segons Madrenas, han d'explorar molts escenaris diferents en funció dels recursos econòmics que tinguin, ja que de moment encara no han rebut cap de les transferències anunciades per part del govern espanyol. En els propers pressupostos municipals, però, ja preveuen enfilar algunes de les inversions previstes en el pla de govern municipal anunciat aquest divendres.

Tot i així, per tirar endavant els comptes del 2021 necessitaran el suport d'una altra formació, ja que el govern segueix sense tenir la majoria absoluta tot i haver incorporat els quatre regidors d'ERC.

Guanyem Girona retreu que una tercera part dels projectes estaven "al calaix de l'alcaldessa"

La formació Guanyem Girona ha retret a JxCat i ERC que una tercera part dels projectes que formen part del pla de govern hagin estat "al calaix de l'alcaldessa" des de "fa anys". El portaveu del grup, Lluc Salellas, ha recordat que les inversions a la Devesa, les Pedreres o al castell de Montjuïc ja són "un llistat de deures pendents" per part del govern municipal. De fet, Salellas ha afegit que la majoria d'ells estaven en els pressupostos municipals del 2018 i del 2019 però "no es va avançar en cap d'ells". Per altra banda, el cap de l'oposició ha criticat que no hi hagi prou presència dels baris en les 30 mesures plantejades per JxCat i ERC.

El PSC critica la "falta d'ambició" del pla

La portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha criticat la "falta d'ambició" que han mostrat JxCat i ERC amb el pla de govern i ha definit el document com un "acord de mínims". Paneque creu que en un moment de crisi com l'actual, cal "la màxima ambició dels qui governen" i "no se situa negre sobre blanc" en els grans projectes transformadors. De fet, la socialista ha retret que en el document tampoc s'especifica "el com" el govern local vol aconseguir tots els projectes anunciats. Per altra banda, Paneque ha trobat a faltar alguns projectes urbanístics pendents a Girona com ara la reforma del carrer de Barcelona o la plaça d'Espanya.

Cs critica el retard per presentar el pla de govern

El portaveu de Cs a l'Ajuntament de Girona, Daniel Pamplona, ha criticar que el govern de JxCat i ERC a l'Ajuntament de Girona hagi tardat gairebé tres mesos a presentar el pla de govern. Pamplona ha lamentat que, a més, el document sigui "escàs i genèric". De fet, el portaveu creu que l'entrada dels republicans al govern va oficialitzar-se "sense signar un pla" i per això han estat tots aquests mesos treballant-hi. Per altra banda, Pamplona critica que es venguin plans de vorera i asfaltatge de carrers com a projectes del mandat, perquè es tracta d'obres de manteniment. El liberal ha lamentat que l'única proposta de promoció econòmica en l'àmbit tecnològic sigui un acord que ja va signar el govern amb Cs sobre la Casa de la Tecnologia.