L'Ajuntament de Girona ha unificat l'estètica dels nous elements que s'han incorporat a les Ajuntament de Girona terrasses de la ciutat per tal d'evitar la propagació de la covid-19. La nova normativa fa referència a les mampares, tarimes, jardineres i estufes, que fins ara no estaven regulades a les ordenances en l'àmbit estètic. Ara han determinat quines característiques han de tenir i com han de ser per tal d'homogeneïtzar els elements de la via pública. Aquests criteris els hauran de complir aquells establiments que a partir d'ara sol·licitin la llicència per tenir terrassa, així com aquells locals que vulguin adquirir aquests nous elements. En cap cas, la normativa s'aplicarà en caràcter retroactiu.

«És important garantir una continuïtat en la imatge de la via pública, que tinguem uns criteris definits sobre com han de ser les terrasses de bars i restaurants de tota la ciutat. Ara que amb la pandèmia hem ampliat els espais destinats a aquests usos, i que s'ha convertit en una necessitat per al sector, creiem que cal marcar el marc estètic de cara al futur», va afirmar el tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, en un comunicat.

Les mampares han de ser rígides, transparents, amb rodes i d'una altura d'entre 1,60 i 1,80 metres. Només es poden instal·lar en dos laterals de la terrassa; excepte aquelles que estan situades sobre la calçada que poden instal·lar-les en tres laterals. En el cas que tingui incorporada una jardinera, aquesta ha de contenir plantes naturals i vives.

La col·locació de les mampares té la finalitat de limitar l'espai d'ocupació de la terrassa, no de tancar l'espai, ja que en tot moment s'ha de garantir la circulació d'aire a la terrassa.

Pel que fa a les tarimes, aquestes han de ser de colors marronosos foscos i de fusta, composite o similar amb tractament antilliscant. No es poden instal·lar sobre la vorera, però sí a la calçada per evitar problemes d'accessibilitat; tanmateix, no es poden col·locar al Barri Vell. Les tarimes poden tenir una barana metàl·lica, jardineres o mampares.

Per una millor neteja i sobretot per deixar lliure la circulació de l'aigua de la pluja per sota la tarima, s'han de col·locar peces metàl·liques a la part inferior perquè la plataforma quedi elevada. A més, perquè la tarima encaixi amb la vorera s'ha de col·locar una peça metàl·lica entre amb?dues.

Segons indica el consistori, el titular de la llicència és el responsable de mantenir neta la terrassa i, en concret, l'espai de sota la tarima.

Les jardineres han de ser de ferro corten, de 60 cm d'altura amb una religa galva i amb dues rodes, excepte si estan integrades a les mampares rígides. La vegetació que s'hi planti ha de ser natural i s'ha de mantenir.

Per acabar, les estufes poden ser de gas propà o elèctriques, i només es poden col·locar d'octubre a abril. El color també ha d'harmonitzar amb el disseny dels elements que configuren la terrassa.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus