L'Hospici de Girona , dones i homes d'arreu, conjugant funcions de càstig i socors. Ara, la historiadora Céline Mutos Xicola ha omplert el buit historiogràfic sobre l'establiment a través d'un llibre que es va presentar ahir al migdia a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona. La investigadora de la UdG combina a «L'Hospici de Girona (1769-1963). Silencis i paraules d'un món en reclusió» la investigació documental a partir de la recerca en arxius i la recuperació de la memòria oral a través d'entrevistes a asilats i asilades.

La presentació del llibre ahir, en un acte organitzat per l'Editorial Gavarres i la Diputació de Girona, va comptar amb les intervencions del president de la diputació Miquel Noguer, Marta Madrenas, el neuròleg Joaquim Jubert, el director de la Casa de Cultura de Girona Lluís Freixas i la mateixa autora del llibre.

Mutos Xicola, que darrerament en la seva carrera investigadora s'ha dedicat a estudiar el treball femení, inicia el seu primer llibre amb una part més històrica, fent un repàs del recorregut de l'Hospici, des de la fundació de la Casa de Misericòrdia el 1769 fins al trasllat dels infants al Puig d'en Roca el 1963, mentre que a la segona i la tercera part aborda el treball manufacturer que s'hi realitzava i la vida dins l'asil, i, finalment, al darrer bloc, es dona la paraula als infants d'ahir, als homes i dones d'avui, que van créixer entre les parets de l'Hospici. Tot, amb presència d'imatges i entrevistes «molt dures» que donen veu als asilats i asilades que hi van néixer, com l'escultor Domènec Fita, entre altres.

Així doncs, lluny de limitar-se a narrar la història de l'Hospici, la historiadora busca la vinculació amb els principals debats sobre pobresa, benestar, el paper de les institucions socials i el treball, tal com s'explica al llibre «posant en diàleg la història de Girona amb les transformacions econòmiques i socials que es produïren als territoris amb més capacitat transformadora d'Europa».

D'aquesta manera, la historiadora de la Universitat de Girona continua el projecte pel qual ja va ser guardonada amb el Premi 8 de Març 2017-2018, atorgat per l'Ajuntament de Girona, pel treball sobre les asilades a l'Hospici de Girona i reforça la complexitat d'un aspecte pràcticament inexplorat en el panorama historiogràfic de la ciutat.