25 de desembre de 2020
25.12.2020
Diari de Girona

El geriÓtric Creu de Palau serÓ el primer de Girona on es vacunarÓ

Salut vacunarÓ diumenge en vuit residŔncies mÚs amb la partida avanšada de 1.595 dosis

Dimarts es comenšarÓ a administrar la resta

24.12.2020 | 21:55
La vacuna de Pfizer Biontech serÓ la que s'administrarÓ diumenge a Girona

El Departament de Salut va anunciar ahir que administrarà la primera vacuna aquest diumenge a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat. El mateix dia s'administraran dosis a la resta de regions sanitàries. En concret, hi haurà també vacunació al geriàtric Creu de Palau de Girona; la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur; a la Balàfia I de Lleida; a la Mercè de Tarragona; a la Natzaret de Móra d'Ebre; a la residència assistida Font de Capellans de Manresa; a la residència Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona i a la residència Sabadell Gent Gran.

Catalunya rebrà aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis. Dilluns se'n rebran 60.000 més, que es començaran a administrar dimarts. La primera etapa de vacunació es desenvoluparà entre gener i març i es preveuen posar més de 700.000 dosis, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris.

El plantejament de vacunació s'ha fet amb «equitat territorial», segons va destacar la consellera de Salut, Alba Vergés. La titular de Salut va assenyalar que, per triar aquestes primeres residències, s'han prioritzat criteris com que actualment estiguin classificades com a verdes, és a dir, sense cap cas de coronavirus; que siguin de titularitat pública i que siguin grans per si calgués sectoritzar espais.

Segons les previsions, a partir del març s'entrarà a la segona etapa del pla de vacunació, que començarà per protegir les persones més grans de 80 anys.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assenyalar que l'inici de la vacunació és «motiu d'esperança» però va advertir que el pla durarà tot un any. Així doncs, la immunitat de grup, que en aquesta malaltia se situa entre el 70 i el 80%, no s'assolirà fins a finals del 2021, segons les estimacions actuals.

Les expectatives en l'inici de la vacunació no poden fer oblidar la delicadesa de la situació actual de la pandèmia ni la «complexitat logística» que significa l'administració del vaccí, va apuntar Argimon. Per mostrar aquesta complexitat, va subratllar que cada any es posen a Catalunya uns tres milions de dosis de vacunes i que el 2021, se'n preveu administrar dotze milions de la COVID-19.

Un altre element de dificultat, va destacar, és que ara es comença amb la vacuna de Pfizer/BioNtech però que al llarg de l'any n'arribaran d'altres farmacèutiques. I per últim, va recalcar, les vacunes es basen en una tecnologia «nova», si bé «no desconeguda», i s'ha de tenir molta cura durant tot el procés.

Les vacunes arribaran i es distribuiran ultracongelades, en capses de gel sec, i en safates que recordaran, va dir Argimon per il·lustrar-ho, les d'una «pizza petita». En cada safata hi haurà 975 dosis repartides en vials. Cada vial tindrà cinc dosis. Quan s'obri i es processi un vial, s'hauran de vacunar amb diligència cinc persones.

Una de les entitats que conservarà les vacunes en un estat òptim de temperatura és el Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook