L'enigma del ple sobre si es podrien tirar endavant el prop de centenar d'inversions que proposava l'equip de govern de Girona (JxCat i ERC) ha quedat desvetllat. L'oposició ho ha tombat tot i com que el govern local està en minoria cap proposta ha tirat endavant. Sobre la taula hi havia 9 blocs amb més d'una desena d'actuacions cadascuna que es podien votar per separat i que sumaven un global de més de 13,2 milions d'euros.

Guanyem i el PSC ja havien anunciat aquest cap de setmana el seu vot en contra dels nou blocs en considerar, entre d'altres qüestions que en temps de crisi per la pandèmia, al llistat no hi havia intervencions per fer front a les conseqüències que per molts ciutadans ha suposat la Covid i les seves restriccions. Les dues formacions voldrien uns pressupostos nous amb inversions en temps de pandèmia i no seguir depenent dels aprovats per l'any 2020. Els nous comptes, la regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, es portaran a debat el mes de febrer.

Quedava saber què faria Ciutadans. I també ha votat en contra de tot. El seu portaveu, Daniel Pamplona, ha lamentat que tot i que l'Estat permet als ajuntaments incrementar l'endeutament per lluitar contra les conseqüències de la Covid, al llistat no hi ha cap mesura per fer-ho. I ha apuntat que moltes actuacions són de pactes no complets en anys anterior amb altres grups i que ell preferia votar projecte a projecte.

Ha estat un debat en ocasions encès i ple de retrets. En què representants dels tres grups de l'oposició i del govern han intervingut en cada un dels nou blocs. La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, havia recordat que portaven mesos treballant en les inversions i que era una proposta "potent, ambiciosa i realitzable".

Tant des de Guanyem, les regidores Laia Pèlach i Cristina Andreu, el regidor Xevi Montoya i el portaveu Lluc Salellas, com des del PSC, amb la seva portaveu Sílvia Paneque, han estat molt crítics i han volgut mostrar la manca de confiança en el govern per incompliments del passat.

Maria Àngels Planas afirmava que els arguments de l'oposició eren "excuses de mal pagador" i explicava que explicaran als barris, als usuaris del transport públic, als treballadors municipals, a la policia i a la ciutadania que l'oposició hi ha votat en contra i que han "bloquejat" inversions per més de 13 milions d'euros.

"No podem seguir donant suport a projectes ja aprovats i que volen que tornem a aprovar", apuntava Salellas. "I ens venen a dir que sinó ho aprovem tots aquests projectes no es faran i volen culpar l'oposició. "Algunes no les han fet fins ara malgrat que fa anys que estan als pressupostos", es queixava la companya de grup, Laia Pèlach.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha reclamat al govern que "executi d'una vegada, enlloc de fer nous anuncis i acumular diners en partides que no es transformen en realitat". L'edil socialista ha dit que la proposta presentada pel govern "és un succedani petit per no presentar pressupostos" i que "seria un gravíssim error històric permetre-ho" i ha apuntat que el pla d'inversions és "un calaix de sastre, sense ordre ni concert per aprovar les inversions de capítol sense la porta del darrera i, així, renunciar a presentar pressupostos".

El portaveu de Ciutadans, Daniel Pamplona, es preguntava: "tal com estan les coses, un autònom pot entendre que es vulguin dedicar 25.000 euros a comprar una estàtua de Domènech Fita?"

El portaveu de JxCat i regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, ha dit que malgrat tot, el govern seguirà treballant per intentar tirar el màxim d'inversions possibles, mostrant però, el seu malestar amb l'oposició.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, s'ha mostrat molt molesta per les explicacions de l'oposició. Sobre el PSC ha recordat que governen a Madrid i que són els que "han pujat les quotes als autònoms, no han ajudat les petits i mitjanes empreses ni als ajuntaments". I va etzibar: "Ens pensen que ens castiguen a nosaltres? ". "Ja decidirà la ciutadania si els hi compren les seves excuses de mal pagador- en referència a l'oposició", s'ha respost ella mateixa. "Un ciutadà que hagi escoltat totes les explicacions, veu que són excuses", ha insistit.

Els nou blocs d'inversions

El primer bloc era sobre equipaments com l'oficina verda, finestres per l'arxiu, inversions a la central del Molí, la Casa de la tecnologia o la comissaria de Santa Eugènia. Els projectes sumaven 1.355.260 euros.

El segon apartat era per comprar vehicles per la policia, per les brigades, per la Sopa i dos autobusos per un global de 1.174.000 euros.

El tercer grup d'inversions feia referència a aspectes dels Serveis socials amb una suma de 3.054.424 euros. Hi havia 2,5 milions per adquirir habitatges per incrementar el parc públic, la compra de locals socials, la parròquia de Vista Alegre i de Can Gibert o un local per fer un centre cívic a Montjuïc, destinar diners per l'espai LGTBI, fer un menjador social a l'esquerra del Ter o comprar una nevera per la centre de distribució d'aliments.

El quart grup tenia un global econòmic de 2.631.000 euros i girava entorn de temes d'espais públic i urbanisme. Hi havia molts aspectes de millores de ponts, un carril bici a l'avinguda Pericot i quasi un milió i mig en millores de l'enllumenat.

El cinquè apartat tenia actuacions de mobilitat i via pública per 1.894.300 euros amb inversions a la girocleta i millores en jocs infantils, mobiliari urbà i l'asfaltge de carrers per més d'1,2 milions d'euros.

El sisè bloc feia referència a millores en escoles bressol, escoles, camps de futbol, l'skate park al Mas Masó, entre altres per uns 975.000 euros.

El setè grup girava al votant de millores en equipaments culturals com el Modern, la Casa de Cultura, el Truffaut, la Casa Pastors o l'Estació Jove, per un importat de 1.006.000 euros.

Pel que fa als projectes de sostenibilitat, sumaven 574.000 euros i eren sobre actuacions a la xarxa de sanejament, a les hortes o inversions per fer front al canvi climàtic.

Finalment, hi havia 555.000 euros per diferents conceptes de comunicacions i càmeres de videovigilància per la policia.