29 de gener de 2021
29.01.2021
Diari de Girona

«Obrir Girona» vol ser una prova pilot referent al món per permetre reobrir l'economia

El Girona FC, el xef Joan Roca, i representants dels sectors econòmics de la ciutat hi donen suport

29.01.2021 | 14:31
«Obrir Girona» vol ser una prova pilot referent al món per permetre reobrir l'economia

El projecte «Obrir Girona» es vol convertir en un referent al món que permeti reobrir l'economia malgrat el context de pandèmia. La iniciativa, anunciada ahir, busca obrir al públic esdeveniments de tot tipusutilitzant una credencial personal digital, que verifica que els assistents estan lliures de covid-19 i, per tant, garanteix que els actes són segurs.

La prova pilot, que es farà a Girona, està impulsada des del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) (participat per l'Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona, les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya) i s'ha presentat avui a l'Auditori de la Mercè.

El president del CBCat, Quirze Salomó, ha explicat que és una oportunitat per "obrir amb seguretat" i "aproximar-nos el màxim possible a l'experiència pre-pandèmia". Les activitats on es farà servir el passi tindran lloc entre l'última setmana de febrer i el mes de març - el calendari s'anirà desvetllant en les properes setmanes.

Salomó ha indicat que, per dur-les a terme, la ciutat es convertirà en un "sandbox", és a dir, un espai de proves on es permeti modificar la regulació per "permetre la innovació". Això sí, sempre pactat amb les autoritats sanitàries.

Vistiplau del Procicat

En aquesta línia, el Conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha assenyalat que el format haurà de tenir l'aprovació del Procicat. A més, ha destacat que la iniciativa «Obrir Girona» fa possible garantir tres drets: "el dret de guanyar-se la vida, el dret a la salut, i el que és una novetat gràcies al blockchain, que és el dret a la privacitat".

I és que l'aplicació mòbil on hi haurà el certificat digital es basa en aquesta tecnologia innovadora, que permet mantenir la privacitat de la persona i que aquestes dades personals no surtin d'allà.

El rol de les farmàcies

Qui acreditarà que un individu no està contagiat és el Col·legi de Farmacèutics. Serà, doncs, a les farmàcies on es validaran els certificats de les proves serològiques i de les vacunacions i s'introduiran a l'aplicació, o bé el lloc on es duran a terme proves d'antígens.

Respecte d'això, la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Núria Aleixandre, ha dit que estan treballant per definir quins tests es faran i com es recolliran les mostres. Des del col·legi proposaran fer un test previ a l'esdeveniment, i una altra prova dies després per comprovar que no hi ha hagut contagis.

A l'acte també hi han participat les Cambres de Comerç de Girona i Barcelona, així com la que engloba totes les cambres a nivell internacional. El secretari general de la International Chamber of Commerce (ICC), John Denton, ha manifestat que «l'enorme repte d'aquesta pandèmia requereix que innovem per salvar vides i la nostra economia», i posa d'exemple l'avenç fet en les vacunes.

Així, es mostra convençut que aquest nou passi també pot ser clau per reactivar l'activitat empresarial. I ha remarcat que si la prova funciona bé, el model té el potencial per estendre's a tot el món.

Sectors implicats

Personalitats dels sectors de l'empresa i el comerç, l'hostaleria, el turisme, l'esport i la cultura a Girona s'han mostrat esperançats amb la prova pilot, que veuen com una oportunitat per tornar a reactivar l'economia tot i el context de pandèmia. Així ha quedat pal·lès a l'acte, que ha inclòs un col·loqui amb representants de diversos sectors destacats de Girona.
 
El col·loqui ha comptat amb el president del Girona FC, Delfí Geli, el xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, el president de l' Associació d'Hostaleria Turisme i Restauració de Girona, Jordi Carreras, el Vicepresident del Patronat de Turisme Girona Costa Brava, Enric Dotras, i la vicepresidenta de l' Associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena.

El president del Girona FC, Delfí Geli, posa de relleu que el futbol sense públics "no és el mateix" i espera que el projecte "obri la porta a que tornem a la normalitat", ja que "després de tots aquests mesos, la gent necessita poder anar al futbol, al teatre o al cinema". De fet, el club ja ha rebut el vistiplau de LaLiga per treballar conjuntament i posar la proposta en coneixement del Consejo Superior de Deportes, perquè pugui tirar endavant i celebrar així un partit amb presència de públic. "Per ells també s'obre una possibilitat", ha argumentat Geli.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit