«Divendres, després que es fes públic que continuaríem tancats, em vaig trobar amb una dependenta d'una de les botigues de moda d'aquí el centre plorant...». Aquest exemple del gerent de l'Espai Gironès, Pau Jordà, és només una de les moltes històries que hi ha al darrere del tancament dels centres comercials que, a diferència de les grans superfícies, continuen amb les persianes baixades des del passat 7 de gener. Els dos grans centres comercials gironins, el de Salt i el Gran Jonquera, han fet front comú aquest matí per insistir que la decisió de la Generalitat de continuar sense deixar-los obrir posa en qüestió el futur «més de 200 negocis, més de 1.400 llocs de treball directes, més de 5.000 directes i un total de 7.000 famílies».

Jordà i Nacho Bonet, gerent del Gran Jonquera, han expressat la seva indignació per un «tancament que durà des del 7 de gener per motius desconeguts per nosaltres, sense que ningú del govern s'hagi molestat a venir a veure si complim les normes o ens hagi donat una sola dada que demostri que no som segurs». Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya els centres comercials han estat 155 dies tancats, més de la meitat dels que podrien haver estat oberts, i, segons ha apuntat avui Bonet, «això són dos mesos més tancats que les grans superfícies com Corte Inglés, Ikea, Leroy Merlin i altres, sense que ningú ens hagi explicat quina diferència entre els uns i els altres; o tres mesos menys que el comerç de carrer que ara mateix està obert». El tancament específic dels centres comercials és un cas «únic» en el conjunt d'Espanya i d'Europa i està provocant un «65% de pèrdua de beneficis, no només als propietaris dels centres sinó als arrendataris i empreses distribuïdores». Jordà i Bonet van destacar que «més del 80% dels arrendataris són o pimes o botigues que tenen una o dues botigues, la idea que en veure noms de grans marques «aquests poden aguantar» és fals; i això la Generalitat directament ho desconeix».

«Dijous a la tarda, no divendres com van voler fer creure, la Generalitat va decidir que no podríem tornar a obrir quan en les tres últimes setmanes, en les que hem estat en contracte molt estret, semblava que podríem obrir; i des de llavors no hem rebut cap explicació que creiem que ens la mereixem», ha explicat Pau Jordà que ha recordat que «en altres llocs d'Espanya han seguit altres polítiques, controlant de manera més o menys semblant la pandèmia, i ho han fet sense tancar els centres comercials».

Amb 18 botigues obertes a l'Espai Gironès, de 122, i 4 de 67 al Gran Jonquera, perquè són essencials, Jordà i Bonet apunten que «la majoria dels treballadors estan en ERTOS perquè la voluntat de tots els arrendataris és obrir quan es pugui». Segons els dos gerents, de moment, cap arrendatari ha anunciat la seva voluntat de no tornar a obrir. «Hem anat arribant a acords amb tots, pel tema dels lloguers, però tenim clar que en aquesta crisi hi vam entrar junts i en sortirem; a l'Espai Gironès portem 16 anys i al Gran Jonquera aviat en portaran 8 i crec que estem en el moment de relació més propera».