Una vintena d'activistes del col·lectiu Rebel·lió o Extinció han bloquejat amb una paret de totxanes l'entrada del punt de servei d'Endesa a Girona aquest dissabte. Ho han fet per denunciar els "constants talls de llum" que pateixen alguns barris de la ciutat com Font de la Pólvora, però també per l'increment "abusiu" del preu de l'electricitat quan hi va haver l'onada de fred. Des del col·lectiu exigeixen a les diferents administracions "intransigència" amb les companyies energètiques per "deixar de dependre d'aquests oligopolis". L'acte ha durat poc més de mitja hora i ha acabat amb la lectura d'un manifest i la seu d'Endesa empaperada amb consignes contràries a l'empresa.

'Culpables d'atemptar contra la vida i el planeta'. Aquest era el lema que es podia llegir en els cartells que el col·lectiu ecologista Rebel·lió o Extinció ha enganxat a la façana de l'oficina que Endesa té al carrer Riu Güell de Girona. A més, a la porta d'entrada hi han aixecat una paret d'un metre d'alçada amb totxanes que bloquejava l'accés del local, que això sí, estava tancat aquest dissabte. Una protesta que han dut a terme una vintena d'activistes del col·lectiu mentre repartien octavetes als veïns que passaven per davant de l'oficina.

El propòsit ha estat protestar per les polítiques de la companyia a qui acusen de ser una de les més contaminants de l'Estat, a més de no "fer res" en els "constants talls de llum" que pateixen alguns barris de la ciutat de Girona, com Font de la Pólvora. El membre de Rebel·lió o Extinció Jordi Mateu, però, assenyala que aquesta problemàtica passa "en molts altres llocs" de la demarcació.

Mateu també recrimina a l'elèctrica l'increment "abusiu" del preu de la llum que va aplicar coincidint amb l'onada de fred d'aquest hivern. "Ho van fer en un moment d'especial vulnerabilitat i això és el que venim a denunciar", remarca.

Des del col·lectiu assenyalen que la "verdadera violència" són "aquests talls de llum i desnonaments" que afecten a persones amb menys recursos. Mateu lamenta que l'energètica tingui "la connivència del poder polític" i exigeix a les administracions que siguin "intransigents" amb les grans companyies i que "deixin de dependre d'aquests oligopolis".

Queixa pels fons europeus

Des de Rebel·lió o Extinció també han carregat contra el repartiment dels fons europeus destinats a la recuperació econòmica per la crisi sanitària. Mateu recorda que Endesa, juntament amb Iberdrola i Naturgy han presentat més de 360 projectes per obtenir fins a 53.000 milions d'euros (MEUR) dels fons Next Generation.

El col·lectiu considera que la voluntat de les tres empreses de reconvertir el seu negoci cap a les renovables només respon a l'interès per "controlar i refermar l'oligopoli". "I tot això per part d'una empresa en la que els grans directius cobren 230 vegades el sou mig i en el que hi ha una bretxa salarial de gènere del 30%", argumenten.

Manifestació suspesa

A la mateixa hora que s'ha fet aquesta acció de Rebel—lió o Extinció estava prevista una concentració a la Plaça U d'Octubre de 2017 de Girona, en la que el CDR havia citat els tres caps de llista per Girona de Junts, Esquerra i la CUP. Finalment, però, l'acte s'ha acabat cancel·lant i des del CDR han criticat que només la CUP havia confirmat l'assistència.