El ple de Girona ha desencallat noves inversions per 1,93 Milions d'euros gràcies als acords entre el govern, el PSC i Cs. Entre les partides que s'han tirat endavant en destaca una de gairebé 900.000 euros que permetrà comprar dotze pisos per incloure'ls a la borsa municipal, o una altra de mig milió destinada a adquirir vehicles i material per a les brigades i la Policia Municipal.

El ple també ha aprovat una petició, que els grups de l'oposició han presentat en bloc, perquè l'alcaldessa, Marta Madrenas, comparegui públicament i expliqui quin paper va tenir l'Ajuntament amb el projecte fallit del 'Bloom' (el centre dedicat al 3D i les tecnologies emergents situat al Parc Científic de la UdG i que va fer aigües tres anys després d'inaugurar-se).

Les diferents inversions que s'han aprovat tirar endavant al ple d'aquest març sumen 1,93 milions d'euros (MEUR). Totes excepte una -la d'un projecte per millorar el sanejament a Mas Prunell- formaven part d'aquell paquet de 13 MEUR que al gener va rebre un 'no' rotund per part de l'oposició.

Ara fa un mes, l'equip de govern ja va aconseguir desencallar partides per valor de 715.000 euros. I ara, a aquelles se n'hi afegeixen unes quantes més. JxCat i ERC les han pogudes aprovar gràcies als acords als quals han arribat amb el PSC i Cs.

D'entre les diferents partides, en destaca una de 887.700 euros que permetrà comprar dotze pisos (repartits per diferents barris) a través del dret de tanteig i retracte. També s'invertiran 325.000 euros en diferents obres (com la urbanització de la plaça Pallach, la millora del passallís de l'Onyar o redactar els projectes dels ponts i la millora del carrer del Carme). A més, l'Ajuntament destinarà gairebé mig milió d'euros per comprar nous vehicles per a la Policia Municipal, i maquinària i furgonetes elèctriques per a les brigades.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha agraït el suport de socialistes i de Cs per poder desencallar aquestes inversions. Després que tota l'oposició en bloc els tombés el pla de 13 MEUR, la tinenta d'alcaldia ha dit que estan "satisfets" que ara, "ple rere ple", se'n puguin anar tirant endavant "partides concretes".

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ja ha alertat però que el suport d'avui ha estat "concret i puntual", i que en cap cas serà "continuat". La socialista ha afirmat que la situació actual és "preocupant", perquè Girona encara no té pressupostos per a aquest any, i ha dit que, davant d'això, el seu grup ha decidit actuar "amb rigor" i permetre desencallar inversions que, si bé "no donen resposta a la greu situació que vivim", sí que aniran "a favor de la ciutat".

En la mateixa línia també s'ha expressat Cs. El portaveu del partit liberal, Daniel Pamplona, ha afirmat que han fet "un exercici de responsabilitat" i tampoc ha passat per alt que "allò que necessita la ciutat són pressupostos".

"No és un pla de xoc"

Per la seva banda, Guanyem s'ha abstingut a totes les votacions. Per una banda, el grup agraeix que "afortunadament" l'equip de govern s'hagi obert "al diàleg i a la negociació". Però Guanyem reitera que, ara per ara, aquestes inversions "no responen a un pla de xoc" que permeti superar els estralls de la pandèmia. "Reclamem que es recondueixin cap a una proposta valenta", ha dit la regidora Cristina Andreu.

"La gran majoria són inversions que no s'han executat en exercicis anteriors, i que estaven pensades per un moment en què no hi havia crisi", ha afirmat el portaveu del grup, Lluc Salellas. A més, Salellas també ha criticat que, de moment, JxCat i ERC no els hagin aportat "cap document real" per encarar la negociació dels pressupostos. I com ja havia fet el PSC, ha recordat que Girona és "l'única ciutat" de Catalunya amb més de 100.000 habitants que encara no ha aprovat els comptes d'aquest 2021.

Compareixença pel 'Bloom'

El ple d'aquest març també ha aprovat una petició reclamant la compareixença de l'alcaldessa, Marta Madrenas, i la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Glòria Plana. L'ha presentada tota l'oposició en bloc, per saber quin paper va tenir l'Ajuntament amb el projecte fallit del Clúster TIC Media (més conegut com el 'Bloom').

El 'Bloom' va ser un centre dedicat al 3D i a les tecnologies emergents. Va néixer el 2012, arran d'un conveni entre la Fundació del Parc Científic i Tecnològic de la UdG i l'Ajuntament de Girona. El projecte va suposar una inversió d'1,8 MEUR. La meitat van venir de fons europeus i la resta, els van pagar la UdG i la Diputació. L'Ajuntament de Girona, per la seva banda, es va encarregar de comprar el material necessari.

El 'Bloom', però, va tenir pocs encàrrecs i va fer aigües. I el 2016, quan el Parc Científic estava immers en concurs de creditors, aquest centre dedicat al 3D va desaparèixer sense pena ni glòria.

Ara, la petició de compareixença de Madrenas i Planas deriva d'un informe de secretaria que van reclamar el PSC i Guanyem. Les dues formacions asseguren que el document constata "irregularitats" en el projecte Clúster TIC Media i en "la custòdia dels béns". A més, les dues formacions subratllen que el conveni entre l'Ajuntament i la UdG continua vigent (tot i que la Fundació del Parc el "resolgués unilateralment").

"Sense resposta" i "inajornable"

La regidora socialista Bea Esporrin ha criticat la "manca de resposta" de l'equip de govern en relació amb el 'Bloom' i ha subratllat que la compareixença de Madrenas i Plana és "necessària per resoldre interrogants". El regidor de Guanyem, Xavier Montoya, al seu torn, ha afirmat que és "inajornable".

Montoya també ha dit que, precisament, les explicacions que donin l'alcaldessa i la tinenta de Promoció Econòmica permetran "ajudar a veure què va passar" amb el 'Bloom' i "canviar maneres de fer". Precisament, ara que també "s'està parlant molt de fons europeus" (en referència als que han d'arribar per fer front a la pandèmia). Per la seva banda, el portaveu de Cs, Daniel Pamplona, que s'ha sumat a la petició de compareixença a darrera hora, ha defensat la necessitat d'esvair dubtes.

"Desgastar el govern"

La petició de compareixença ha tirat endavant per unanimitat. I l'equip de govern, de fet, també hi ha votat a favor. El seu portaveu, Lluís Martí, ha afirmat que el consistori té "voluntat de transparència", però també ha dit que aquesta compareixença serà "necessària i saludable", perquè "es diuen coses que no corresponen a la realitat".

Martí ha atribuït la petició del PSC i Guanyem a la voluntat de "desgastar el govern" i els ha acusat d'estendre "l'ombra del dubte". D'entrada, el portaveu del govern ha recordat que l'informe del secretari conclou que l'Ajuntament va complir els seus compromisos (i que, per contra, qui no està clar que ho fes va ser la Fundació del Parc Científic).

"El paper de l'Ajuntament va ser el de facilitador, i amb totes aquelles inversions mai no hi va posar ni un sol euro", ha dit, en referència als 1,8 MEUR. A més, Lluís Martí també ha recordat que el conveni es va signar inicialment el 2009, quan aleshores eren els socialistes els qui tenien l'alcaldia.

Disturbis i manifestacions proHasel

Pel que fa a mocions, el ple n'ha tombada una que vinculava els disturbis que va viure la ciutat amb les manifestacions proHasel. L'ha presentada Cs, que demanava "condemnar els aldarulls violents" en què van derivar les protestes i criticava que hi hagués "partits i organitzacions polítiques" que les insuflessin.

El partit liberal, però, només ha rebut el suport del PSC. L'equip de govern i Guanyem Girona han votat en contra de la moció. La regidora de Guanyem ha criticat que l'escrit "no se centrés en el problema", perquè al darrere hi ha "un Estat que reprimeix la llibertat d'expressió" i uns joves descontents amb un sistema "que els ha abocat a l'atur i a la frustració".

I el portaveu de l'equip de govern, Lluís Martí, per la seva banda, ha criticat que la moció volgués "desviar el debat d'aquella qüestió essencial, que és l'onada inacabable de repressió per part de l'Estat". "Evidentment rebutgem tant els disturbis com tota forma de violència; però també és veritat que no es van produir durant, sinó després de les manifestacions, i que els van provocar grupuscles minoritaris", ha afirmat.

Per la llengua i l'amnistia

Per últim, el ple d'aquest març també ha aprovat per àmplia majoria dues mocions ciutadanes. La primera l'ha presentada l'Ateneu d'Acció Cultural - ADAC a favor de la unitat de la llengua (criticant, sobretot, que se separi el català del valencià). La segona l'han presentada les Joventuts d'ERC, per reclamar al govern espanyol que aprovi una Llei d'Amnistia.

Les dues mocions han rebut el suport de JxCat, ERC i Guanyem. Cs ha votat en contra de les dues. El PSC, per últim, s'ha abstingut a la primera i ha votat 'no' a la segona.