L'Ajuntament de Girona s'ha adherit al programa «Reallotgem», que vol garantir el dret a l'habitatge durant 5 anys a famílies en situació d'extrema vulnerabilitat. La iniciativa, promoguda per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, té per objectiu oferir lloguers de llarga durada que donin una «estabilitat habitacional» a famílies que hagin perdut el domicili, perquè d'aquesta manera puguin «remuntar i construir el seu projecte de vida», va explicar ahir la regidora d'Habitatge, Annabel Moya. Ara busquen propietaris que vulguin posar els seus immobles a disposició del projecte.

De moment, el consistori gironí ha detectat 20 casos de famílies provinents de la mesa d'emergència habitacional, que s'hi podran acollir. Segons s'ha valorat, «tenen una necessitat urgent» per disposar d'un lloc on viure de forma permanent. Actualment aquestes 20 famílies es troben en un allotjament temporal. A banda, l'Ajuntament té 22 casos més l'espera de ser avaluats.

La iniciativa es dirigeix a famílies que ja han perdut la residència i que es troben en situació d'extrema vulnerabilitat, amb menors a càrrec. S'hi inclouen les que tenen una despesa major que els ingressos, les que depenen d'ajudes econòmiques, o bé de l'economia informal. Un altre tipus són els nuclis monoparentals, que majoritàriament, tenen dones al capdavant. Moya va recordar que aquestes famílies «han patit una situació molt complexa que ha tingut un impacte en l'àmbit psicològic per als adults», però també per als menors. En aquest sentit, la regidora va destacar la necessitat de garantir els drets dels infants una residència.

Crida als propietaris de pisos

L'Ajuntament fa una crida als petits propietaris perquè posin els seus immobles a disposició del programa, els quals poden contactar amb l'Oficina Municipal d'Habitatge perquè els informin i assessorin. A diferència dels pisos de la borsa municipal d'habitatge, en aquest cas la Generalitat serà qui firmarà el contracte amb la propietat, i els abonarà 18 mensualitats de lloguer per avançat. També garantirà el pagament del lloguer durant el temps que dura el contracte. El preu haurà de complir amb la Llei de regulació de preus del lloguer, i l'immoble haurà de disposar de la cèdula d'habitabilitat

Pel que fa a les persones que hi entrin a viure, pagaran entre un 10 i un 18% de l'import del lloguer, en funció dels seus ingressos.

El rol del consistori en el programa serà, d'una banda, buscar pisos -per a cadascun rebrà aportació de 450 euros. De l'altra, detectar les famílies amb aquesta necessitat. L'Ajuntament traslladarà la informació a la Generalitat, que és qui farà les gestions per formalitzar-ho.

La setmana passada el consistori va aprovar el conveni amb la Generalitat per sumar-se al programa. Pròximament, l'Ajuntament durà a terme una campanya dirigida al petit propietari que doni a conèixer la possibilitat d'incorporar el seu immoble en aquesta iniciativa.