L'Ajuntament de SaltEs destinaran a la compra de 94 pisos que s'afegiran als 83 que es van adquirir a finals de l'any 2019, els 2 comprats recentment i els 5 amb els quals ja comptava la Gestora.

L'operació es durà a terme a través de l'Institut Català de Finances després que Nousalt hagi executat el dret de tanteig i retracte sobre aquests habitatges. Sobre la quantitat total del crèdit, 3.705.939 milions es destinaran a la compra dels pisos mentre que 1.188.999 seran per dur a terme reformes en els habitatges que ho necessitin. La concertació del préstec es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern (ERC i JxSalt) i del PSC, l'abstenció de Vox i el vot en contra de les dues regidores d'IpS-CUP.

L'alcalde, Jordi Viñas, va recordar ahir que amb la compra d'aquests pisos la vila avança «en l'objectiu que ens hem proposat per acabar l'actual mandat amb al voltant de 300 pisos». «El Parc Municipal d'Habitatge de Salt és una prioritat i ens permet impulsar polítiques reals d'habitatge adreçades a col·lectius com els estudiants, les famílies joves, la gent gran o les famílies vulnerables», va afegir Viñas.

Per la seva banda, el regidor de Territori i Habitatge, Àlex Barceló, va insistir en el fet que l'equip de govern segueix «treballant per donar una solució a les més de 900 peticions de saltencs per accedir a pisos de lloguer «i, en aquesta línia, «disposar d'un Parc Públic d'Habitatge Municipal potent és l'eina clau».

El preu del lloguer dependrà de la zona, superfície i nombre d'habitacions dels pisos i oscil·larà entre els 150 euros i els 600 euros. La quantitat mensual es calcularà també segons els ingressos dels sol·licitants.

Inicialment, un 20% de pisos del Parc serà per a estudiants, un 20% per a joves o famílies joves (menors de 35 anys), un 20% per a persones o famílies d'entre 35 i fins a 65 anys i altres demandants d'habitatges de protecció oficial no inclosos en cap dels altres usos preferents, un 15% per a casos de la Mesa d'emergències econòmiques i socials de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, amb un màxim de 15 pisos, un 10% per a persones grans (jubilades o 65 anys o majors), un 5% destinats a persones amb diversitat funcional, discapacitat o dependència, un 5% destinats a pisos d'inclusió, gestionats directament per l'Ajuntament o Gestora Urbanística o per entitats del tercer sector, amb un màxim de 15 pisos i un 5% per a pisos en règim d'allotjaments temporals, amb un màxim de 10.

Com havia passat anteriorment, des d'IpS-CUP la regidora Cristina Sibina va qüestionar que alguns pisos que es compren tenen gent vivint a dins i es va demanar que es regularitzi la seva situació. Barceló va recordar que hi ha una llista d'espera i va deixar clar que no es deixarà ningú al carrer.

Moció sobre els ocupants

Precisament ahir, es va debatre una moció presentada per l'associació No al Racisme Salt-Girona i la campanya «És casa meva, volem seguir vivint a casa nostra». El document només va tenir el suport d'IpS-CUP, que va afirmar que hi ha casos en què hi ha famílies obligades a ocupar pisos. Pel govern , Àlex Barceló va insistir que no es pot ocupar un pis per aconseguir-lo abans que la gent que està a la llista d'espera i que si alguna persona necessita ajut, s'ha d'adreçar a l'Ajuntament. Un posicionament similar al que van tenir la resta de formacions que van alertar que el text demana incomplir normatives. Els ponents de la moció van concentrar-se a l'exterior de l'ajuntament, com havien fet en altres plens municipals.