Guanyem Girona ha arribat a un acord amb l'equip de govern que permetrà desencallar uns 10 milions d'euros en inversions. D'aquests, Guanyem n'emmarca 5,8 milions en un pla de xoc per afrontar la pandèmia. El pla gira al voltant de tres eixos. En destaca el de l'habitatge, perquè aquí s'aprovarà una injecció de 3,1 milions destinada a comprar pisos. Les altres dues potes d'aquest pla són diferents partides per impulsar equipaments socials als barris (com el menjador social a l'Esquerra del Ter) i avançar cap a la transició energètica (amb plaques solars en equipaments i lluminàries led). El portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, destaca que l'acord permet "capgirar" el pla d'inversions "incongruent" que va rebre un 'no' rotund de l'oposició.

Guanyem Girona subratlla que, a l'hora d'arribar a un acord amb JxCat i ERC per a les inversions, la formació municipalista ha actuat "en clau de ciutat". Asseguren que, després que tota l'oposició en bloc tombés la proposta de 13 milions presentada al gener per l'equip de govern, a través de la negociació, han aconseguit reenfocar i redirigir partides cap a un pla de xoc "que doni resposta a les necessitats provocades per la pandèmia".

En total, l'acord entre govern i Guanyem permetrà aprovar uns 10 milions per a inversions, que s'hauran d'executar aquest 2021. De tot aquest global, la formació municipalista emmarca 5,8 milions dins aquest pla per afrontar les conseqüències de la covid-19.

Guanyem Girona destaca que el pla de xoc s'estructura al voltant de tres grans blocs. El primer, destinat a habitatge, permetrà destinar 3,11 milions a comprar pisos per incorporar-los a la borsa municipal. Una quantitat que se suma als 887.700 euros que ja es van desencallar al ple de febrer; i que , per tant, situen el total en 4 milions

La regidora de Guanyem Cristina Andreu ha subratllat que, per a ells, incrementar la inversió en habitatge era "una de les prioritats que havia de tenir el pla de xoc". Andreu ha explicat que la proposta inicial de Guanyem era arribar-hi a destinar fins a 5 MEUR, però que estan satisfets amb l'acord perquè, de fet, suposa "arribar a multiplicar fins a 80 vegades la dotació que s'hi destinava a la proposta de pressupost per al 2019" (que era de 50.000 euros).

Equipaments als barris

A més de l'habitatge, el segon eix d'aquest pla de xoc impulsat per Guanyem destinarà 1,3 milions per impulsar equipaments socials als barris. "Prioritzem la cohesió social i redirigim inversions que donaven l'esquena als barris amb l'objectiu de fomentar la igualtat d'oportunitats", ha subratllat Andreu.

Dins aquest paquet, s'hi inclou una partida de 200.000 euros per a un nou local social a Sant Narcís, una de 300.000 per a un centre cívic a l'Eixample, una de 200.000 per al menjador social per a gent gran a l'Esquerra del Ter o una de 150.000 per crear un espai jove en aquest barri. A més, el pacte també inclou accelerar la compra de locals socials a Vista Alegre i Can Gibert (380.000 euros) i un espai social a Montjuïc (80.000 euros).

Plaques solars i lluminària led

Per últim, el pla de xoc per afrontar la pandèmia inclou cap a 1,6 milions en inversions per fomentar la transició energètica a la ciutat. Cristina Andreu ha destacat que l'objectiu és "defugir els oligopolis energètics i impulsar l'autogestió i la producció d'energia".

Per avançar cap aquí, s'aprovarà gairebé mig milió d'euros per instal·lar plaques fotovoltaiques al sostre de diferents equipaments municipals. "Estaran repartides per diferents barris", ha afirmat Andreu. En concret, a la teulada de l'escola de la Font de la Pólvora, als pavellons de Vila-roja i Santa Eugènia, al mercat del Lleó o a les piscines de Can Gibert del Pla. A més, també es destinarà 1,1 milions en un pla d'enllumenat per estendre la tecnologia led a diferents punts de la ciutat.

Inversions "ordinàries"

A banda dels 5,8 milions que Guanyem emmarca dins el pla de xoc per la covid, l'acord amb JxCat i ERC també permetrà desencallar inversions que la formació municipalista considera "més ordinàries" i que, com ha concretat Salellas, "serien aquelles que en qualsevol altre any ja hauríem aprovat més d'avançada".

En total, aquest bloc suma uns 4 milions. Aquí s'hi inclouen partides destinades a millores en escoles, asfaltatge de carrers, l'electrificació i el mobiliari per acabar la primera fase de la reforma del Modern, arreglar els degoters de la Casa Masó, les finestres de l'Arxiu o ampliar les estacions de la Girocleta. "Són inversions necessàries, però que calia acompanyar-les amb aquest pla de xoc per afrontar la pandèmia", ha subratllat Salellas.

Comissió de seguiment i pressupost

Les inversions s'aprovaran en un ple extraordinari que es convocarà dimarts vinent a la tarda. Guanyem Girona ha subratllat que la formació estarà "amatent" perquè l'equip de govern compleixi el compromís d'executar-les aquest 2021. I que, entre d'altres, es crearà una comissió de seguiment que "fiscalitzarà" com es farà la compra i adjudicació dels habitatges.

"A més, reclamarem que JxCat i ERC facin un exercici de transparència pública per anar-ho traslladant a la ciutadania, i no haguem d'esperar al 31 de desembre per veure què s'ha fet", ha dit el portaveu de Guanyem. Per últim, Lluc Salellas també ha volgut deixar clar que l'acord per a les inversions no canvia la seva visió que el govern "balanceja, continua essent ineficient i no té massa clar cap a on vol anar".

I de nou, Guanyem ha tornat a posar sobre la taula la necessitat que JxCat i ERC presentin una proposta de pressupostos per a aquest 2021. "Encara estem esperant que ens en portin una de ben definida", ha dit Salellas, recordant que Girona és l'única ciutat de més de 100.000 habitants que encara no ha aprovat els comptes per a aquest any.

En aquest sentit, el portaveu de Guanyem ha volgut alertar que l'alcaldessa, Marta Madrenas, "no diu tota la veritat" quan explica que "no hi ha problema" amb què la ciutat tingui pressupostos prorrogats. "Els ingressos del 2020 no són els mateixos que els que hi havia al 2019, perquè la pandèmia ha fet que hi hagi 3 milions menys, i aquests diners no els tenim", ha conclòs.