El pump track més gran de Catalunya s'està construint a Salt de la mà de la Fundació Frodeno. Es tracta d'una pista de salts on se sol practicar amb bicicleta o monopatí i s'hi circula sense haver de pedalar, gràcies a la inèrcia dels desnivells. En aquest cas, però, el projecte que s'hi durà a terme busca fomentar l'esport entre els més joves del municipi per potenciar els àmbits educatiu, alimentari i social.

Ahir la Fundació Frodeno i l'Ajuntament de Salt van signar un conveni per a la construcció del pump track, d'una longitud de 227 metres, en uns terrenys cedits pel consistori al carrer Miquel Martí i Pol, al costat de la zona esportiva El Pla. Les obres han començat aquesta mateixa setmana i es preveu que es completin en 17 dies. El projecte, que s'ha signat per un període de 10 anys, també té el suport de la Fundació Laureus Sport for Good. El circuit aixecat per la Fundació compta amb un pressupost de 233.000 euros aquest 2021, 148.000 dels quals es destinen a la construcció.

Prova pilot de 3 mesos

Prova pilot de 3 mesos L'aposta de la Fundació Frodeno passa per aprofitar el potencial de l'esport per treballar valors socials, educatius i del foment d'hàbits alimentaris saludables. La primera activitat que s'hi preveu és una prova pilot amb les escoles Santaló, El Pla i El Gegant del Rec, perquè durant tres mesos l'activitat d'anar en bicicleta en aquest espai sigui una opció més per als alumnes de 6è de primària. La Fundació ha trobat patrocinadors per dotar-se de 25 bicicletes i equips de protecció per a l'alumnat. També formaran els professors d'Educació Física i monitors del projecte «Juguem?» del municipi, perquè siguin ells mateixos els conductors de l'activitat. En paral·lel, la Fundació treballa perquè els casals d'estiu puguin incloure l'activitat, i, de cara al curs vinent, poder implementar l'activitat als centres educatius amb normalitat.

El triatleta i campió olímpic Jan Frodenoexplica que «tenim moltes ganes de començar a veure les bicicletes i els joves rodar pel pump track i, a partir d'aquí, impulsar totes les activitats i formacions que estem preparant al voltant de l'esport». «El treball en equip, el respecte, l'esforç, la igualtat d'oportunitats i el foment dels hàbits saludables són els eixos del projecte que posem en marxa a Salt», afegeix el campió olímpic, que vol que el circuit esdevingui «un espai on sigui possible practicar un esport i iniciar-se al món de la bicicleta al mateix temps que es fomenta el suport escolar. Col·laborem amb les escoles de Salt i els projectes socials i educatius ja existents al municipi».

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, destaca el potencial del projecte, per «les possibilitats formatives i educatives de l'esport», en què hi suma «un referent com Jan Frodeno». Per això, detalla que «des del primer dia que se'ns va posar a sobre la taula, vam treballar per fer-la possible posant-nos a disposició de l'equip de la Fundació».

L'alcalde també va agrair la implicació de l'esportista amb el municipi. De fet, l'estiu passat Frodeno va dur a terme una campanya solidària per repartir aliments a 181 infants de Salt per ajudar a famílies afectades per la crisi causada arran de la covid-19. A la campanya hi van col·laborar l'empresa Local Market, el Casal dels Infants de Salt i el mateix consistori.

Obert al municipi

Quan no s'utilitzi per activitats escolars, el pump track de Salt estarà obert al municipi, per convertir-se en un punt de reunió d'esport i lúdic. «La dificultat del circuit ve amb la velocitat, com més ràpid es va, més tècnic i més dur és», explica Frodeno. L'accés al circuit serà gratuït per als menors d'edat exceptuant quan hi hagi activitats especials, com exhibicions o campionats amb esportistes professionals, que també s'hi podran celebrar.