L'Ajuntament de Girona ha adjudicat l'enderroc dels murs del pati oest de la Ajuntament de GironaCasa Pastors.

Les obres començaran la setmana vinent i permetran convertir l'edifici en el nou Museu d'Art Modern i Contemporani.

L'enderroc dels murs de sustentació es van adjudicar a l'empresa Construccions Aurich, SA., per un import de 32.445'55 euros, i les obres està previst que acabin a finals de maig.

Aquesta és una actuació imprescindible, assegura el consistori en un comunicat, per tirar endavant el Projecte d'adequació de l'edifici aprovat el juliol del 2018. Aquests murs es troben dins la zona on, el desembre del 2019, es van començar les tasques d'excavació arqueològica previstes en el projecte i que aquell mateix mes es van aturar per motius de seguretat, com va informar Diari de Girona. La continuïtat de les excavacions posava en risc l'estabilitat dels murs, ja que en comprometia els fonaments.

L'actuació que començarà aquest mes d'abril, consistirà en l'enderroc dels murs de maçoneria de la banda oest de la Casa Pastors i de les estructures que suporten. Es tracta d'un conjunt construït de forma independent durant el segle XVII per engrandir la planta baixa de l'edifici, i que es troba ubicat entre dues torres de la muralla que franquejava una de les entrades al recinte emmurallat de Girona, el tram conegut amb el nom de Sobreportes.

Gràcies a aquesta actuació d'enderroc es podrà seguir amb les tasques d'excavació sense perill d'esfondrament i, per tant, continuar amb el Projecte d'adequació de la Casa Pastors, que ha de convertir l'edifici en la seu del nou Museu d'Art Modern i Contemporani de Girona.

Allargar el calendari

"Aquest és un dels projectes més ambiciosos i complexos que tenim en marxa a la ciutat, tant per l'envergadura de l'obra que s'hi ha de fer com per la mateixa ubicació de l'edifici en un punt d'especial rellevància històrica. Per això volem ser molt curosos en tot el procés de reforma, encara que impliqui allargar el calendari dels treballs. Malgrat els condicionants que ens trobem per executar el projecte de la Casa Pastors, la ciutadania ha de tenir la certesa que les obres es faran amb les màximes garanties i que el resultat final estarà a l'alçada per acollir el nou museu" ha destacat en nota de premsa, el tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme i Activitat de l'Ajuntament de Girona, Lluís Martí.

L'enderroc no afectarà el comportament estructural de l'edifici ni cap dels elements declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) que conté, entre els quals destaquen una torre i un tram de muralla del segle XIV, considerats monuments històrics.

La campanya d'excavació es va incloure al Projecte d'adequació de la Casa Pastors per donar compliment a l'acord de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de Girona, que ho va considerar "una acció necessària abans de començar les obres de rehabilitació" , afirma l'ajuntament. Segons es va establir, caldria excavar als espais on el projecte preveu un rebaix del nivell del sòl, per documentar possibles restes arqueològiques i per realitzar un estudi històric dels paraments de la muralla i de la torre. En cas que fos necessari, s'hauria d'adaptar el projecte en funció de les restes posades al descobert.