Pas endavant a l'Ajuntament de Girona. Seran vuit hores al mes que han de servir «per conciliar el dret a la salut i del seu benestar amb el del treball», explica la Intersindical-CSC, el sindicat majoritari al consistori i el que ha portat la mesura a la Mesa General de Negociació de l'Ajuntament gironí.

El permís es computarà per hores, amb un màxim de 8 hores mensuals, que s'hauran de retornar en un període màxim de tres mesos. El primer pas ja està fet: el passat 30 d'abril la Mesa General de Negociació va aprovar el permís, que ara s'haurà d'aprovar al ple del juny, per posar-se en marxa.La secció sindical va detectar que «treballadores de l'Ajuntament de Girona han d'utilitzar dies d'indisposició o de vacances per problemes derivats de la menstruació, que no és una malaltia ni una indisposició com a tal», explica Zaida Vidal, secretària de Feminisme de Comarques Gironines de la Intersindical-CSC. Vidal especifica que tampoc «requereix d'una baixa, potser només fa falta unes hores», i per això subratlla el caràcter «flexible» d'aquesta nova opció.

Tema «tabú»

Tema «tabú» D'altra banda, Vidal destaca que és un «primer pas» molt positiu, també perquè es tracta d'un tema «tabú»: «Moltes dones tampoc no s'atreveixen a demanar permisos a la feina per això». «El més rellevant d'aquest permís és que per primer cop situa un procés fisiològic ignorat, estigmatitzat i del qual es parla sotto voce en una taula de negociació i es concreta amb un acord», assenyala la Intersindical-CSC a través d'un comunicat.

Després d'aquest pas endavant al consistori gironí, des de la Intersindical també es plantegen traslladar la mesura a altres ajuntaments on el sindicat té representació.