El Palau de Fires de Girona va tancar ahir el servei d'acollida a persones sense sostre, que es va posar en marxa el 26 d'octubre de 2020. En aquest període de 192 dies de funcionament, ha atès 179 usuaris. L'equipament es va activar pel pla de fred però també per donar una solució a les mesures de confinament per la covid-19. La nit del 9 al 10 de maig va ser l'última del servei, coincidint amb la fi de l'estat d'alarma.

La regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Girona, Núria Pi, va fer un balanç «positiu» de l'execució del dispositiu i de la qualitat amb què s'han atès els usuaris. «Hi ha hagut un pla de treball i acompanyament més eficients i s'ha ofert un millor accés a la salut i als recursos i serveis de la ciutat, fet que s'ha traduït en un millor benestar de les persones sense llar, que han pogut recuperar la confiança i prioritzar la seva seguretat», va afirmar ahir la regidora. Pi va reclamar que l'Ajuntament «no pot afrontar en solitari l'atenció» a aquest col·lectiu, i ha demanat que altres institucions i ajuntaments també els atenguin. L'equipament ha arribat a acollir un màxim de 65 persones alhora, i es va arribar al límit de la seva capacitat durant l'època de més fred. Pel que fa a la zona habilitada per aïllar persones per simptomatologia compatible amb la covid-19, només n'han fet ús 6 usuaris, 3 dels quals van ser positius i van passar la malaltia de forma lleu a la Clínica Orpea.

Cost de 482.000 euros

Habilitar el Palau de Fires a les persones sense sostre ha suposat un cost aproximat de 482.000 euros des de la seva obertura fins al 9 de maig, exceptuant el cost dels recursos humans municipals. S'ha coordinat des de la Subàrea de Drets Socials de l'Ajuntament i hi han treballat un total de 15 professionals, tant personal de l'empresa SUARA com personal municipal. Durant tot el període s'ha col·laborat amb el Centre d'Acolliment i Serveis Socials La Sopa i s'ha comptat diàriament amb la col·laboració de persones voluntàries de la Creu Roja i Càritas Girona.

Reubicació dels usuaris

Malgrat el tancament del Palau de Fires, el Centre d'Acollida i Serveis Socials La Sopa ha continuat fent seguiment de tots els usuaris que han passat pel dispositiu. De les 179 persones ateses, entre un 20 i un 30% han trobat un lloc on viure, ja sigui en habitacions, en un centre terapèutic o altres espais; 45 persones s'han derivat a la Sopa, i 10 persones, a qui s'han facilitat bitllets, han retornat al seu lloc d'origen. De les persones sense sostre derivades a La Sopa, un total de 18 homes i 6 dones seran acollits per l'equipament, mentre que 21 persones més s'han vinculat únicament al servei de menjador, dutxa i seguiment social.