Els veïns de la Vall de Sant Daniel de Girona es van manifestar ahir per demanar a l’Ajuntament que tiri endavant un pla de mobilitat «ja» per donar resposta al «problema de seguretat» actual. Consideren que amb la pandèmia s’ha accentuat el nombre de ciclistes i passejants que aprofiten per voltar per l’entorn, però que han d’accedir-hi pel mateix carrer d’un sol carril, per on passen motos i cotxes. Això fa que ja s’hagin produït alguns accidents i que els veïns vegin afectat el seu dia a dia, perquè la vorera «no dona per a més». Per fer-se sentir, ahir al matí van fer talls intermitents al carrer, fet que va provocar acumulacions de cotxes i motos que entraven o sortien del barri, amb les persones que anaven a fer esport.

Amb cassoles i xiulets, una trentena de veïns rebien els cotxes, ciclistes i passejants que pretenien entrar al barri a través de l’únic carrer que ho fa possible. A l’altura de la Font del Bisbe, els vehicles s’havien d’aturar uns minuts per les protestes d’uns veïns que exigeixen a l’Ajuntament que «tregui del calaix» les propostes per solucionar el «problema de mobilitat evident» del barri.

I és que per aquesta via hi han de passar, a més de motos i cotxes, les persones que volen anar a casa seva, els ciclistes que van a voltar per la vall o pujar fins a Sant Miquel i els caminants, molts dels quals de Girona ciutat, que surten a esbargir-se.

Tot plegat, una acumulació de gent que s’ha fet notar encara més durant la pandèmia, tal com va explicar la presidenta de l’Associació de veïns, Laia Martí. «Ni molt menys estem en contra que vingui qui vulgui, al contrari, però hem de regular d’alguna manera això, perquè no pot ser que no puguem entrar a casa nostra», va assenyalar.

En el mateix sentit es van expressar Raül Latre i Marta Muro, veïns de la vall. Van assegurar que en molts trams no hi ha vorera i que ja hi ha hagut diversos accidents per la manca d’un pla de mobilitat. «Si vas caminant, moltes vegades has d’anar amb compte perquè els cotxes van ràpid i les bicicletes també circulen. És complicat, tot plegat», va assenyalar Latre. Muro va recordar que, com que només hi ha una vorera, encara es dificulta més la circulació. A més, en alguns trams la vorera no és prou ampla perquè hi passi una cadira de rodes o un cotxet de bessons. «Es nota sobretot els dissabtes i diumenges, però també en el nostre dia a dia», va dir.

Per tot plegat, els veïns van reclamar que el consistori recuperi el pla de mobilitat, on hi havia diverses propostes. Una d’elles és fer un voladís a la zona de la riera per tal de poder separar els caminants i ciclistes dels cotxes. A més, des de l’associació exigeixen una taula de treball per posar fil a l’agulla i solucionar el problema. La d’ahir va ser la primera protesta per demanar una ordenació del barri, però els veïns van advertir que seguiran sortint les vegades que «facin falta».

Tot i que l’afectació és diària, els caps de setmana es veu especialment agreujada perquè es tracta d’una via ràpida per accedir a les Gavarres, on molta gent va a fer esport. L’Ajuntament només ha pintat un tram de carrer on delimita el pas per a vianants, just on la vorera es fa pràcticament inexistent. Els veïns es queixen que es confon amb un carril per a bicicletes.