L’Ajuntament de Girona va presentar ahir la proposta dels pressupostos d’aquest 2021. Ho va fer cinc mesos més tard del que és habitual.

La regidora d’Hisenda i Règim interior, M. Àngels Planas, va assegurar que el que ara es presenta «és un pressupost realista» i que no es podia fer abans «perquè la incertesa de la pandèmia no permetia veure com evolucionaria l’economia». A més, va afegit que al gener «es preveien dos milions d’ingressos menys que ara».

Es manté la xifra

En total, s’ha calculat un pressupost de 116.913.930 €. Aquest comptarà amb 200.000 € menys d’ingressos respecte de l’exercici anterior, que se situava en 117,1 milions d’euros.

La reducció d’ingressos s’atribueix al descens d’usuaris del transport públic, a la suspensió de la recaptació per les terrasses o a la bonificació d’escombraries, entre d’altres.

A més, l’equip de govern calcula que els efectes econòmics derivats de la pandèmia de la covid-19 deixaran unes despeses extres d’1.400.000 d’euros.

Amb tot, l’Ajuntament utilitzarà aquest 2021 l’1.600.000 d’euros de romanent de què disposa, que serviran per poder cobrir aquestes dues xifres que manquen -els ingressos de menys i les despeses de més. Així, s’aconseguirà disposar del mateix pressupost que el 2020.

Planas va dir que «és el pressupost més difícil» al qual ha hagut de fer front, després de nou anys ocupant el càrrec.

També va subratllar que aquesta proposta de pressupostos posa el focus a «atendre les urgències socials» derivades de la pandèmia i «mantenir els serveis públics».

Distribució del pressupost

Per això, es preveu distribuir les despeses entre les diferents partides de la forma següent: Promoció Econòmica i Ocupació es mantindrà amb una xifra que s’acosta als tres milions d’euros; Presidència reduirà la suma en 67.000 € i la resta de partides augmentaran el pressupost.

Així, Serveis Socials, Habitatge i Salut tindrà disponibles 467 mil euros més; Seguretat Ciutadana sumarà 32 mil euros; Cultura, Educació, Esports i Joventut afegirà 62 mil euros; l’àrea d’Hisenda disposarà d’un total de 107 mil euros més alt i Territori, Mobilitat, Urbanisme, Neteja i Medi Ambient augmentarà en 994 mil euros.

No s’inclou inversió ni personal

Aquests pressupostos, però, no ho inclouen tot. Dels 13 milions d’euros previstos per inversions, se n’han aprovat, de moment, 12,6 milions d’euros. Això s’ha pogut fer abans que els pressupostos estiguin aprovats gràcies al fet que l’Estat va permetre als consistoris endeutar-se.

A Girona, tot aquest paquet d’inversions va tirar endavant als plens de febrer i març, després que el govern els pactés amb els diferents grups de l’oposició (Guanyem, PSC i Cs).

Ara, queda pendent «acabar d’elaborar projectes», com per exemple el de la nova comissaria de Santa Eugènia, per si es pot afegir alguna inversió als pressupostos presentats.

El que tampoc no es va presentar és la distribució pressupostària pels sous del personal de l’Ajuntament. Se’n sap la xifra total que s’hi destinarà, 46 milions d’euros.

Tot i que per ara aquests comptes no preveuen increments de plantilla, estan oberts a negociar-ho. «Ens agradaria incorporar més agents municipals», va dir Plana. S’haurà de veure si finalment es pot assumir.

Volen aprovar-los al juny

El consistori té la voluntat d’aprovar aquests pressupostos al juny, després d’arribar a acords amb les altres formacions que ja estan estudiant la proposta, després de rebre-la ahir per part de l’equip de govern.