La secció quarta de l'Audiència de Girona ha jutjat un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra acusat de lesionar un home durant la matinada del 5 de novembre de 2016. EL denunciant també està acusat de desobediència i resistència greu, ja que les acusacions asseguren que quan se li va demanar la documentació s'hi va negar. De fet, indiquen que les lesions que refereix l'acusat se les va fer ell mateix mentre es resistia a ser identificat. 

Una patrulla de sis agents de paisà que dirigia el sotsinspector acusat feia una vigilància per la zona de la Copa durant les Fires de Sant Narcís de 2016. L’objectiu era detectar possibles delictes de drogues, furts o sexuals. En un moment donat, un dels agents va veure un grup de tres homes, i que un d’ells feia un gest de consumir drogues. Quan s’hi van acostar, un d’ells va intentar fugir, però finalment el van aturar. Pel que fa a l’acusat, va ser requerit per documentar-se, fet que ell va negar-se a fer fins que el sotsinspector li va ensenyar la placa policial.

Llavors, segons les acusacions, quan el Mosso li va demanar que es buidés les butxaques per comprovar si duia al damunt estupefaents, l’acusat va començar a proferir insults i gestos amenaçadors. Per això, el sotsinspector va apartar-lo del grup agafant-lo d’un braç i de l’espatlla «amb la mínima força imprescindible». «És un procediment habitual que fem per evitar que la gent del voltant també s’alteri», va explicar el sotsinspector durant el judici. 

La lesió s’hauria provocat, segons el sotsinspector, durant el forceig «violent» de l’acusat mentre l’apartava del grup.

Empenta contra un arbre

En canvi, segons el relat de l’altre acusat, en el moment d’apartar-lo del grup, el sotsinspector va tòrcer-li el braç darrere l’esquena i va empènyer-lo contra un arbre, fet que va provocar-li una luxació al colze. Finalment, l’acusat va acabar-li mostrant la documentació.

«Tot va passar en el moment en què vaig fer el gest d’agafar la cartera», va explicar l’acusat, que va assegurar que abans d’adonar-se’n estava encastat contra un arbre. A més, va subratllar que va haver d’insistir dues vegades perquè el Mosso s’identifiqués. També va negar haver proferit cap mena d’insult contra l’agent acusat. Els fets van acabar sense cap detenció.

En tot cas, els informes mèdics de les lesions provocades a l’acusat conclouen que no són compatibles amb el relat de cap dels dos acusats, perquè una luxació requereix un cop sec que no descriu cap de les parts. 

La fiscalia i l’advocada de la Generalitat demanen fins a 1 any de presó pel lesionat per resistència i desobediència greu, mentre que la seva defensa demana que es condemni al sotsinspector a 1 any i mig per lesions i que s’absolgui el seu representat. En aquest sentit considera que l’actuació policial va ser «desproporcionada» i subratlla que el seu representat no es va negar a identificar-se.

El judici ha quedat vist per a sentència.