Entre la setmana passada i aquesta, s’han robat desenes de bicicletes a diversos municipis del Gironès. A Sarrià de Ter, per exemple, se n’han sostret quatre i a Bescanó, tres. Però també se n’han robat a poblacions veïnes com Sant Gregori o Fornells de la Selva.

Aquesta no és la primera vegada que passa, però sí que és cert que ara s’ha intensificat aquesta pràctica delictiva que els Mossos d’Esquadra ja estan investigant. Una de les causes que es contemplen és l’auge ciclista que ha despertat la covid.

El modus operandi d’aquests robatoris és sempre el mateix, o això sospita la policia. Es creu que els lladres detecten les bicicletes a través d’aplicacions mòbil com l’Strava, en què els atletes pugen les seves sortides i comparteixen recorregut i temps.

Veient on cada esportista comença i acaba el circuit, els és fàcil determinar on es guarda la bicicleta. A més, tenen la possibilitat de saber de quin vehicle disposa perquè l’usuari, a banda de compartir les rutes que fa, pot afegir el model de bicicleta que té i, fins i tot, posar-hi fotografies.

Els robatoris es produeixen normalment de nit. Els lladres entren a trasters, garatges comunitaris o particulars i s’emporten les bicicletes d’alta gamma. «Les que són més velles, no les toquen», explica l’alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles.

Els alcaldes dels municipis afectats, que estan en contacte entre si, busquen la forma de «mitigar la problemàtica» i transmetre seguretat al col·lectiu de ciclistes que viuen al Gironès. De fet, per frenar casos com aquests, molts tenen càmeres de videovigilància instal·lades als accessos que esperen que siguin útils per identificar els lladres durant la investigació.

Arran dels darrers robatoris, Sarrià de Ter ha decidit intensificar el patrullatge i la vigilància de la Policia Local per revertir la situació. Així ho explica l'alcalde del municipi, Narcís Fajula.

Els altres tres municipis on s'han comès els robatoris l'última setmana no disposen de cos de seguretat propi, han demanat la col·laboració directa dels Mossos d’Esquadra.

A més, s’han pres mesures en paral·lel. Bescanó, per exemple, obre una convocatòria de dues places per crear una guàrdia municipal, que es preveu implementar a finals d’any. I Sant Gregori, tal com explica l'alcalde del municipi, Quim Roca, "ha contractat un servei de vigilància nocturna extern", que ja ha començat a fer rondes entre els equipaments municipals del poble aquesta nit.