L’equip de govern de lAjuntament de Girona va presentar ahir la proposta de construir tres blocs d’habitatges de protecció oficial al barri de Domeny. El pròxim dilluns, 26 de juliol, es portarà al ple municipal per a la seva aprovació.

Si la iniciativa aconsegueix el suport necessari, aquest setembre es començarà a redactar el projecte i, a principis del 2024, s’iniciaran les obres. «Calculem que les obres estarien acabades en quatre o cinc anys», va dir la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya, durant la presentació.

A tres terrenys de Domeny

Aquests tres blocs d’habitatges de lloguer assequible -destinats a aquells col·lectius que no poden accedir al lloguer de preu de mercat- es volen construir a tres terrenys de propietat municipal ubicats al Pla de Domeny. Concretament, als números 15-17, 19-21 i 42-44 del carrer de la Riera Bullidors.

L’Ajuntament de Girona cediria aquests terrenys per un període de 75 anys a l’Institut Català del Sòl (Incasòl), que es farà càrrec de la construcció dels edificis i del seu manteniment.

El projecte

Tot i que el projecte es començaria a redactar al setembre, un cop signat el conveni amb Incasòl, la proposta inicial contempla la construcció d’un màxim de 105 habitatges d’uns 70 metres quadrats i repartits entre els tres blocs.

La majoria d’aquests pisos serien administrats per l’Agència Catalana de l’Habitatge durant els 75 anys que s’allarga el conveni. Com a màxim, vuit se’ls quedaria l’Ajuntament de Girona per «emergències» residencials.

A més, està previst que la part baixa dels edificis es destini a locals comercials «per impulsar el comerç de proximitat» al barri.

Actualment, Girona disposa de 180 habitatges públics destinats a diferents usos, que engloben lloguers de protecció oficial i d’emergència de l’habitatge.

L’última promoció d’habitatges de lloguer assequible es va fer fa deu anys. «Sabem que hi ha un problema de fons, que és que el parc d’habitatge a la ciutat és insuficient», va dir el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

En aquesta línia, Moya va especificar que l’Oficina Municipal de l’Habitatge treballa «amb dos ritmes: un a curt termini, per donar resposta a l’emergència de l’habitatge i l’altre a mitjà termini, per garantir l’accés a un habitatge assequible a les persones i famílies joves i a la gent gran».