El jutjat contenciós administratiu 3 de Girona ha condemnat l’Ajuntament municipal a indemnitzar amb 34.343,39 euros una veïna que va caure a la rampa d’accés del Centre Cívic Ter, ubicat al barri de Taialà de la ciutat. A causa de l’ensopegada, la dona es va fracturar el fèmur i va denunciar el consistori pel mal estat del paviment.

La caiguda va tenir lloc el 16 de desembre del 2016. Cinc anys més tard, el jutjat ha estimat el recurs interposat per l’advocat de la veïna, Jordi Colomer, contra la resolució de l’Ajuntament que desestimava la reclamació de responsabilitat patrimonial.

La sentència estableix una relació causal entre la caiguda i una «prestació anormal del servei públic de manteniment de les vies públiques»: «Existeix un funcionament defectuós del servei que ha generat el dany».

El jutjat recull que la junta de govern local de Girona va desestimar la petició el 6 de setembre del 2019. Tant l’Ajuntament com l’asseguradora al·legaven que no hi havia relació causal entre les lesions que va patir la dona i el funcionament del servei públic. També argumentaven que la indemnització reclamada era «excessiva», però el jutjat no ho ha considerat així.

Un taló en un forat

Colomer va interposar el recurs davant el jutjat que, a l’hora de dictar sentència, avalua la jurisprudència, les declaracions dels testimonis, de pèrits i fotografies del forat que va provocar la caiguda.

La sentència, resolta pel jurat número 3 de Girona, dona la raó a la demandant i conclou que va caure perquè se li va enganxar el taló de la sabata en un forat que hi havia al final de la rampa.

L’Ajuntament: «Manca de cura»

Descarta així la tesi de l’Ajuntament i l’asseguradora, que apuntaven a una «manca de cura» de la veïna que va relliscar i caure.

«Resulta més que versemblant, tenint en compte les característiques del forat, que un taló pogués enganxar-se i quedar atrapat», argüeix la sentència, que remarca que «no resulta procedent la pretensió de l’administració i la companyia d’exonerar-se sota l’argument de les dimensions escasses del forat en qüestió».

«Allò que resulta evident de les fotografies és que la rampa presentava un estat de conservació i manteniment adequat excepte per l’existència d’aquest forat que la convertia en deficitària», conclou el jutjat.

Fractura de fèmur i coixesa

A conseqüència de la caiguda, la dona va patir una fractura del fèmur i va necessitar una intervenció quirúrgica. Va trigar 172 dies a curar-se i li ha quedat, com a seqüeles, dificultats de flexió, coixesa amb ús de bastó i una cicatriu. Per això, el jutjat resol que la quantitat reclamada està «justificada».

El PSC va denunciar l’espera

Ahir, durant el ple municipal, la regidora del PSC Sílvia Paneque va fer servir el cas d’exemple per denunciar els «llargs períodes d’espera que pateix la ciutadania» en aquest tipus de processos judicials i va reclamar al govern que els agilitzi.