Guanyem Girona demana que Margarida Devesa, una gironina que va ser jutjada el 1427 sota l’acusació de ser bruixa, tingui un reconeixement al nomenclàtor de la ciutat. La regidora Laia Pèlach va recuperar la seva història al blog de la formació. Devesa va ser acusada pels prohoms de la ciutat davant del rei per haver provocat un terratrèmol que va afectar greument el poble d’Amer, suposadament causat perquè Devesa sacrificava nadons al diable. Els senyors de la ciutat van culpar-la d’haver «invocat dimonis» i Devesa va ser condemnada a patir «turments».

Des de Guanyem reivindiquen un espai per a Devesa i aquelles dones que van ser acusades de bruixeria fins ben entrat al segle XVIII, algunes essent assassinades o expulsades de casa seva.

«Esperem, així, que aquest gest serveixi també per fer una reparació i dignificació a totes les dones que, com la Margarida Devesa, van patir escarni, aïllament, persecució, tortura i fins i tot assassinat en la cacera de bruixes, que va ser una de les mostres més indignes dels atacs i discriminació als quals les dones hem estat sotmeses al llarg de la història», assenyala Pèlach. A més, reivindica que les bruixes han de ser reconegudes «pel que van ser realment: dones perseguides pel fet de ser dones», afirma.

Pèlach posa èmfasi que el fet que aquestes dones no tinguin aquest reconeixement contrasta amb la placa dedicada al gironí Nicolau Eimeric al convent de Sant Domènec de Girona, que va ser un religiós del segle XIV que ha passat a la història per haver escrit un manual on es detallaven formes d’identificar bruixes i altres heretges.

Així mateix, des del partit també han fet una petició perquè l’economista i activista català Arcadi Oliveres tingui presència al nomenclàtor gironí. Des del principal partit a l’oposició reivindiquen la figura d’Oliveras com a lluitador per «l’equitat social».