El projecte social de Lucía Caram a Can Gibert està aturat a causa de la pandèmia

L’espai per a infants amb risc d’exclusió havia d’estar enllestit a principis d’aquest any Alguns veïns denuncien que els baixos estan abandonats i que, fins fa poc, hi dormia gent

Fins que es van tapiar a principis d’aquest 2021, «hi havia matalassos i gent malvivint» a l’interior dels baixos

Fins que es van tapiar a principis d’aquest 2021, «hi havia matalassos i gent malvivint» a l’interior dels baixos / ANIOL RESCLOSA

Ariadna Reche

Ariadna Reche

Veïns del carrer Agudes número 69, ubicat al barri de Can Gibert de Girona, denuncien les males condicions amb què viuen per culpa, diuen, de l’«incivisme d’alguns llogaters» amb qui comparteixen escala. Es queixen de problemàtiques com pintades a l’ascensor, electrodomèstics als passadissos o, fins i tot, venda d’estupefaents als replans. A més, reclamen que l’Ajuntament de Girona actuï contra l’abandonament dels baixos, que són de titularitat municipal i sempre han estat buits. Segons expliquen els veïns, fins que es van tapiar a principis d’aquest any, «hi havia matalassos i gent malvivint-hi».

També denuncien conductes incíviques a l’escala. | ANIOL RESCLOSA

També denuncien conductes incíviques a l’escala. | ANIOL RESCLOSA / ariadna reche. girona

Precisament amb la intenció d’adjudicar-los un ús, la primavera del 2019 es va anunciar que s’hi habilitaria un espai per atendre infants en risc d’exclusió social. D’aquest projecte, impulsat per sor Lucía Caram, no se n’ha sabut res més tot i que estava previst enllestir-lo a principis d’aquest 2021. Fonts del consistori asseguren que no s’ha pogut avançar a conseqüència de la covid-19. «L’Ajuntament de Girona és el primer interessat a posar a disposició els locals municipals i que això reverteixi en els barris i en el conjunt de la ciutat», explica la regidora d’Habitatge, Annabel Moya. Des de Guanyem Girona, la regidora Cristina Andreu denuncia que «no tenim constància de cap conveni» i que no només els baixos «es troben en estat d’abandonament», sinó que també hi està el garatge comunitari.

L’edifici, conjuntament amb el del carrer Matilde Claris, és una promoció de pisos de protecció oficial de l’Ajuntament de Girona acabada l’any 2011. Dels 67 habitatges d’aquesta promoció, 40 són de titularitat municipal -per destinar-los a lloguer social i per inclusió- i 27 de propietaris privats. Andreu denuncia «una gestió ineficaç» d’aquests immobles públics que, a vegades, pateixen intents d’ocupació perquè es queden molt temps buits abans no s’adjudiquen de nou. «S’està treballant per ser més àgils, però el procediment administratiu és escrupolós per garantir que qui entra compleix els requisits», clarifica Moya.

Yolanda Ballesteros, veïna i propietària d’un dels pisos, denuncia que dos d’aquests habitatges de titularitat municipal del bloc del carrer Agudes «estan ocupats des de fa mesos». Fonts municipals asseguren que no tenen constància de cap habitatge ocupat i que no han rebut cap avís al respecte, però reconeixen que «un antic inquilí va donar les claus d’un d’aquests pisos a un amic i s’està regularitzant la situació».

Els veïns també denuncien que molts dels llogaters assignats no paguen ni la mensualitat ni les despeses de llum i aigua. «S’enganxen a la llum i això suposa un perill», alerta Ballesteros. «Hem de tenir en compte que moltes famílies estan patint per la crisi de la Covid-19», explica Moya. Per això, l’ajuntament ha fet una moratòria de sis mesos i els pagaments dels lloguers s’estan fraccionant durant tres anys.