Sarrià de Ter va aconseguir reduir més de 30.000 euros de la despesa d’enllumenat públic de l’últim semestre del 2020, en comparació amb el període de juliol a desembre de l’any anterior. Amb l’ajuda de la Diputació i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a finals de 2019, l’Ajuntament de Sarrià va modificar i substituir tot l’enllumenat exterior per elements de tecnologia led. Gràcies a l’eficiència de les noves lluminàries, el consum del 2020 es va reduir un 26,59%, la qual cosa va permetre disminuir la despesa un 22%. Concretament, els estalvis acumulats aconseguits amb l’optimització de la potència contractada van ser de 33.230,22 euros.

L’alcalde de Sarrià, Narcís Fajula, manifestava la satisfacció d’estar recollint els fruits dels canvis tecnològics del 2019 i esperava poder arribar als 60.000 euros d’estalvi anual. Algunes de les actuacions realitzades, i que han permès la millora en l’eficiència energètica i la reducció en els consums, han estat subvencionades pel el programa «Del Pla a l’Acció» de la Diputació de Girona. Un 25% del pressupost, però, va anar a càrrec del mateix municipi. «Amb tres anys, tindrem la inversió amoritzada i, a partir de llavors, l’estalvi ja es podrà considerar un benefici net», destacava Fajula.

El consistori es va adherir al Servei de Comptabilitat Energètica gestionat pel Consell Comarcal del Gironès que, entre d’altres, fa un control exhaustiu de la facturació energètica mensual i proposa millores en optimització de potència, canvis de tarifes i reducció d’energia reactiva. Alhora, fa un assessorament tècnic per fomentar la implantació d’actuacions d’eficiència energètica, amb l’objectiu de reduir consums energètics i, evidentment, reduir les emissions.

Des del juny del 2016, la contractació del subministrament elèctric es realitza amb comercialitzadores d’energia 100% renovable, cosa que ha suposat que el valor del factor d’emissió hagi estat 0 a partir d’aquesta data. Des del juny del 2018, la contractació del subministrament elèctric del municipi es troba dins el contracte marc de l’ACM, amb la comercialitzadora ENDESA ENERGIA S.A.U.