L’Ajuntament de Girona habilitarà l’aparcament de la Copa 2 (entre els ponts de Pedret i de l’avinguda de França) per a què hi puguin estacionar les autocaravanes dels firaires de Sant Narcís que solien aparcar dins la Devesa. D’aquesta manera, per primer cop, Girona tindrà dos espais per als campaments dels firaires. L’altre solar es troba al Pla de Baix de Domeny, on, per fires, ja hi aparquen uns 80 vehicles des de fa tres anys. A La Copa 2 hi ha espai per 155 caravanes en 10.900 metres quadrats.

L’objectiu del consistori és, d’una banda, alliberar el parc de la Devesa (catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional) i, a la vegada, també busca oferir un espai còmode i «ben habilitat» per als firaires. En aquest sentit, allà tindran serveis d’aigua, llum i clavegueram, evitaran que en cas de pluja el terreny quedi enfangat, i els col·locaran una tanca de seguretat per a protegir-los i preservar la seva intimitat. A La Copa 2 hi ha espai per 155 caravanes en 10.900 metres quadrats.

«Creiem que és una acció significativa per afavorir la salut de l’ecosistema del parc de la Devesa», ha explicat avui el vicealcalde i regidor de Cultura a l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. De fet, aquesta decisió «resol una de les reivindicacions de veïns i entitats», ha recordat la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, Maria Àngels Cedacers.

Reforç del transport públic

Per compensar la reducció d’aparcament a la Copa en aquells deu dies, el consistori està treballant per reforçar el transport públic des d’aparcaments dissuasius, i, així, «descongestionar la part més central de les fires», ha afirmat Ayats.

Les barraques, pendents de l'evolució de la pandèmia

Pel que fa a la celebració de les barraques i els concerts propis de Fires de Sant Narcís, Ayats ha remarcat que la voluntat és poder fer-los i «mantenir l’esperit» festiu. Però això quedarà condicionat a l’evolució de la pandèmia i les restriccions vigents en aquelles dates. Mentrestant, estan fent «els passos previs imprescindibles» en cas que es puguin dur a terme.

A l’agost ja es va dir que es preveu limitar les barraques a vuit, en un espai perimetrat amb vigilància i distàncies de seguretat. En els concerts, que es faran en dos escenaris (Devesa i parc Migdia), el públic haurà d’estar assegut. Tot plegat, però, s’haurà d’ajustar a les restriccions del moment.

Fires en silenci

Avui també s’ha anunciat que es preveu celebrar un matí de Fires en silenci, amb atraccions adaptades acústicament i lumínicament a infants amb necessitats especials, tal com ha exposat Cedacers. Aquest mateix dia, a la tarda, a partir de les cinc i fins que hi hagi públic, tindrà lloc el dia de Fires solidàries amb una reducció econòmica del preu de les atraccions.

L’Ajuntament també facilitarà als firaires una tècnica de dinamització lingüística per orientar-los a fi que la retolació i l’espai sonor a les Fires de Sant Narcís siguin també en llengua catalana.