L’Ajuntament de Salt ha obert per primera vegada la licitació per contractar un servei propi de recollida, acollida i atenció veterinària d’animals de companyia perduts o abandonats. Fins al moment, el municipi disposava d’aquest servei gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Girona pel qual pagava un import anual. A Girona, aquest servei es feia des del mateix consistori, però fa dos anys es va treure a concurs públic perquè es gestionés des d’una empresa externa. Ara Salt ha fet el mateix. El nou contracte es preveu que sigui per dos anys i que es firmi per un import màxim de 56.951,14 €, amb l’IVA inclòs.

Aquest nou conveni entre el consistori i l’empresa adjudicaria que finalment guanyi el concurs inclourà el servei de recollida i també d’atenció veterinària dels animals que es trobin. Les actuacions del servei de recollida s’estimen al voltant de les vuitanta recollides anuals, entre gats (que es preveu que siguin uns quinze) i gossos, uns seixanta-cinc. A més, s’hauran d’oferir unes instal·lacions que actuïn com a centre d’acollida fins que aquests animals siguin recuperats pels seus propietaris o s’adoptin. Està previst que el servei doni atenció principalment a gossos i gats abandonats, perduts o ferits, però també inclou l’atenció a fures domèstiques.

El conveni estableix dos procediments obligatoris a fer amb els animals que es recullin del carrer. Als gats, se’ls hauran de fer els testos d’immunodeficiència i leucèmia felina, abans d’ingressar-los al centre d’acollida. I els gossos hauran de ser microxipats i inscrits al Registre d’animals de Companyia (ANICOM) a nom del mateix Ajuntament de Salt (sempre que no disposin de xip previ ni es pugui trobar els propietaris). També està previst que, un cop transcorregut un període de vint dies perquè els seus propietaris puguin recuperar-los, s’esterilitzin els animals rescatats del carrer.

Futura gossera comarcal

Aquest servei servirà mentre el Gironès no tingui cap centre d’acollida d’animals públic. Justament, la comarca treballa per construir-ne un en un futur pròxim. De fet, es tracta d’una necessitat del territori que fa anys que el Consell Comarcal vol impulsar, ja que, actualment, la comarca ha de derivar els animals perduts o abandonats a la gossera de Figueres, que ja està plena –exceptuant els de Girona i Salt.

El ple d’agost de l’Ajuntament de Girona, gràcies a un acord entre l’equip de govern (JxCat i ERC) i Guanyem, va desencallar la cessió d’uns terrenys municipals a la ciutat de Girona, on està previst que s’ubiqui el nou equipament. Aquesta parcel·la es troba al sector Est i reuneix els requisits per poder acollir el centre d’animals - ben connectada, lluny de zones habitades i amb superfície suficient, entre d’altres. Des del Consell Comarcal estimen que el nou equip tindrà al voltant de 150 places per gossos, i entre 20 i 30 per gats, a més de les dependències necessàries per tenir cura dels animals, segons explicaven el març passat. Aquest nou espai s’acabarà de definir quan es redacti el projecte definitiu.