El Casal Cívic de Salt està impartint, durant els mesos de novembre i desembre, un curs pilot de professionalització vinculat al sector tèxtil adreçat a persones amb habilitats de costura. Compta amb cinc sessions, es realitza cada divendres del 5 de novembre al 3 de desembre, i neix amb l’objectiu de “donar el suport i les eines necessàries a les persones que participin del programa perquè a mitjà termini puguin desenvolupar-se professionalment i personalment”.

Sobre la base del Pla d’actuació de recuperació del sector tèxtil tradicional del municipi de Salt que ha elaborat la cooperativa de treball dedicada a la recerca social aplicada per a organitzacions i entitats públiques, Ilabso, es va detectar que existia a la ciutat un bon nombre de persones amb habilitats de costura. La proposta compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

A partir d’aquí es va iniciar el procés per detectar les potencials usuàries del curs al mateix temps que es dissenyava un itinerari formatiu i ocupacional per tal que, arribat el cas, es puguin professionalitzar. Avui en dia hi ha 20 persones que estan rebent la formació d’un total de 36 que es van apuntar i que s’han registrat en una llista d’espera.

El regidor de Foment de l’Ocupació de l’Ajuntament de Salt, Toni Vidal, explica que “estem molt satisfets de la bona rebuda del curs pilot i, a partir d’aquí, hem de treballar per consolidar la proposta amb un següent pas que seria un itinerari formatiu que tindria una durada mínima de sis mesos”. El perfil majoritari d'usuaris que s'han apuntat són dones residents a Salt, en edat laboral, i que tenen dificultats per accedir al mercat laboral i amb una falta de formació bàsica en aspectes com les competències lingüístiques.

Entitats i diversos agents implicats

Pel que fa al procés de recerca de les participants en el curs cal esmentar que hi ha participat un ampli nombre d'entitats d’acció social i comunitària, entitats de suport d’emprenedoria social o entitats relacionades amb el sector tèxtil.

D’altra banda, pel que fa al disseny i la conducció el curs pilot i el posterior itinerari formatiu es compta amb la participació del Casal dels Infants, Qstura (Escola de disseny, patronatge i confecció de Girona) i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines.