Un desnonament per ordre judicial en un bloc de pisos de la Sareb ha comptat amb molt desplegament policial.

Fins a nou persones han acabat fora del pis que tenien ocupat en el bloc anomenat Semilla Migrante i on els seus impulsors, buscaven donar sortida a famílies amb pocs recursos o migrades que no podien tenir accés a l'habitatge a través dels mecanismes oficials.

Des de l'entitat social asseguren que el mediador de la Sareb els ha anunciat que segurament demà es produirà el desallotjament dels tres pisos restants del bloc on encara hi viu gent, tot i que fonts municipals ho han desmentit.

Una desena de furgonetes de l'ARRO i diversos vehicles dels Mossos d'Esquadra han tallat un dels sentits del carrer del Carme i posteriorment, el pont de la Font del Rei.

El pont però, l'han ocupat un grup d'activistes que donaven suport als desallotjats i com a mesura de protesta contra els desnonaments que s'estaven produint al bloc del carrer del Carme.

Segons la policia, aquest gran desplegament policial s'ha plantificat amb tant nombre d'antiavalots per la situació de l'edifici, ja que es troba ubicat a una de les entrades a la ciutat, on hi sol haver molt trànsit al matí i hi havia perill si no es feia tallant el vial.

43

Tallat l'accés al carrer del Carme per protestar contra uns desnonaments MARC MARTÍ/EVA BATLLE

Des de les set del matí

El desnonament de quatre habitatges ha començat poc abans de les set del matí. El caos circulatori ha sigut molt destacable, ja que només es pot entrar a Girona pel carrer d'Emili Grahit si es procedeix de la zona de Quart. El tall del pont de la Font del Rei, a pocs minuts per a les nou, es mantenia només en direcció carrer d'Emili Grahit. Cap a tres quarts de deu i de forma intermitent els activistes han anat ocupant el pont i s'ha tallat tot el trànsit. De fet, la Policia Municipal també ha optat per finalment, només donar accés als vehicles que circulaven per aquets cèntric carrer si anaven en direcció el cementiri.

La protesta ha seguit fins a mig matí tot i la pluja i cap a quarts d'onze s'han començat a retirar la major part del desplegament policial.

Juani Rodríguez, de l'associació Semilla Migrante explica que a l'edifici hi viu gent amb necessitats socials. Hi ha diferents perfils de persones que hi viuen. L'entitat, destaca, el que cerca amb el projecte, situat als números 173-175 del carrer del Carme i que constava de vuit pisos propietat del Sareb, va néixer fa teres anys com un punt d'acollida i acompanyament a persones migrants. De fet relata que intenta arribar on l'Estat no arriba. Entre les persones que hi viuen hi ha extutelats, famílies i migrants sense papers. Dels quatre pisos, en un, diu el representant de l'entitat, que hi ha tres menors que «ara no saben on viuran».

Set pisos amb gent

Una de les desallotjades, Lu, ha explicat que en el bloc actualment hi ha només set pisos on s'hi vivia. Perquè un vuitè, que estava ocupat, ja es va desallotjar fa uns mesos. En el cas d'avui, ella juntament amb vuit persones més han quedat al carrer. Lu és una noia jove que pertany a l'associació Semilla Migrante i ha destacat que s'havia intentat fer un projecte social en aquest bloc però ha lamentat i criticat el paper de la Sareb. Que assegura que els ha dit "que no negocien lloguers socials", quan en canvi, s'havien entaulat amb els veïns i l'ajuntament per negociar-ho. També denuncia "irregularitats" amb el desnonament, ja que segons assegura "només hi havia el meu pis que havia de ser desnonat per ordre judicial i n'han desallotjat tres més"

Aquest matí, pels volts de les set, Lu era a casa seva i també la resta dels seus veïns. En un dels pisos, on viu una mare amb tres criatures, relata Lu, s'han trobat que "els Mossos entraven al bloc i tiraven portes a terra, quan tot just es llevaven per anar a l'escola". A més, explica que han pogut recuperar quatre coses de casa i que les han hagut de deixar al passadís.

On viuran

Sobre el seu reallotjament, Lu destaca que han parlat amb els Serveis Socials municipals però aquests només garanteixen "hotel per a les famílies amb menors" i per tant, la resta "s'ha de buscar la vida". Entre les persones que hi ha al bloc i que no tenen on viure hi ha per exemple, diu Lu, una dona d'edat avançada que pateix diabetis.

D'altra banda, la portaveu també ha explicat que el mediador de la Sareb els ha anunciat que segurament demà es produirà el desallotjament dels tres pisos restants del bloc on encara hi viu gent, tot i que fonts municipals ho desmenteixen.

La versió de l'Ajuntament

Arran de l'actuació, l'Ajuntament de Girona ha explicat que "es tracta d’uns casos on des de la regidoria d’Habitatge i des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Girona hi han estat treballant coordinadament activant tots els mecanismes" de què disposen com a administració "per evitar la situació que s’ha viscut avui". Posen com a exemple, que des del març s’havia "treballat en la mediació, amb reunions tant amb la propietat com amb les persones afectades"

Tot i els passos que s'havien fet des de l'Ajuntament, s’ha dut a terme el desallotjament. Des de l’Ajuntament s’ha donat assistència aquest matí a una família amb menors, però segons ha assenyalat des del consistori "han preferit quedar-se a casa d’una veïna". Les mateixes fonts han assenyalat que es tornaran "a posar en contacte amb aquesta família per oferir-li una alternativa habitacional". Recorden que "des de l’Ajuntament de Girona únicament podem intercedir en els casos on es pot demostrar que estem davant d’una situació de vulnerabilitat". I posen èmfasis en què "el febrer passat el Tribunal Constitucional espanyol va tombar diversos articles del decret llei de la Generalitat del 2019 que regula les mesures urgents per a millorar l’accés a l’habitatge. Aquesta decisió suposa perdre l’eina que teníem les administracions per pressionar als grans tenidors i evitar situacions com la d’avui"

Hora punta i trànsit

A les nou del matí s'ha viscut el pitjor moment del trànsit en aquesta àrea de la ciutat de Girona. Ja que s'havia tallat tot el pont de la Font del Rei i hi havia molt de trànsit pel carrer d'Emili Grahit, sobretot donat pel tall del carrer del Carme a la zona de Girona Est. Això ha causat un moment de caos ja que s'ha produït un fort embús en aquesta àrea.