Els Premis Piscina & Wellness Barcelona, els Premis Wellness Experience i el Concurs Internacional per a Estudiants d'Arquitectura han premiat les millors instal·lacions, projectes i solucions aquàtiques tenint en compte la innovació, la sostenibilitat i la proposta de valor d'obres, projectes i productes presentats. L'Aqva Gerunda Banys Romans de Girona ha estat un dels triomfadors de la jornada, sent escollit com el millor spa de la península Ibèrica.

Aqvua Gerunda agafa ara el relleu del Centre Termal Caldea, d'Andorra, guanyador l'any 2019. Després de superar una primera selecció, Aqva Gerunda Banys Romans va imposar-se, a la final, a dos spa de León i de Porto. Als premis s'hi van presentar 115 candidatures de 16 països.

El gerent i fundador del balneari, Gabriel Rebollo, celebra el guardó com un "reconeixement a la feina" que van iniciar fa cinc anys. "És la fira més important d'Europa del sector i era el primer cop que ens hi presentàvem", remarca Rebollo. El reconeixement, a més, coincideix amb un increment de visitants respecte del 2019. "S'està notant que la gent valora molt més els espais de desconnexió i de recuperació", assegura.

El centre ha estat reconegut per la pràctica de salut que fa amb els seus tractaments, per la recuperació històrica de l'edifici –amb 2.000 anys d'història- , per la seva aposta per la sostenibilitat a través de les energies renovables i per la digitalització.

Aqva Gerunda Banys Romans va néixer el 2016 com a primer balneari romà de Catalunya. Està situat en el primer hospital de la ciutat de Girona del segle XII, en un espai amb 2.000 anys d'història. Manté la seva estructura i conserva dins l'aigua parets d'una vil·la romana del segle II dC. També hi ha un forn romà d'argila (s. I dC) on hi va aparèixer una llàntia amb la cara d'un silè (déu de l’època romana).

El saló Piscina & Wellness se celebra entre aquest dilluns i dijous en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona i els premis han rebut 115 candidatures de 16 països, segons un comunicat de Fira de Barcelona aquest dimarts. Els Premis Piscina & Wellness han premiat a la Unidad de Terapia Acuática del Hospital Fundación Instituto San José de Madrid en la categoria de Piscina és Salut; al complex d'oci Alaya Bay de Suïssa en la categoria d'Esport Aquàtic; i al complex termal Aquaticum de la ciutat de Debrecen (Hongria) en la categoria de Piscina és comunitat.

A més, el premi al Millor Producte Innovador en Sostenibilitat de la fira ha estat atorgat a EPS Pool de l'empresa Hydra System Pools, i el premi al millor Producte Innovador en Connectivitat ha recaigut en Neolysis 2 UV+ Electrolisis Salina d'Astralpool. Per part seva, els Premis Wellness Experience han atorgat el premi al Millor Balneari a las Caldas Villa Termal, situat a Oviedo (Astúries); el de Millor Centre de Talasoterapia a Thalasia Costa de Murcia Hotel & Spa, de San Pedro del Pinatar (Múrcia), i el de Millor Spa a Aqva Gerunda Banys Romans, situat a Girona. El Concurs Internacional per a Estudiants d'Arquitectura ha destacat al projecte 'Santuario Aquatico' presentat per Ivana Angelova, Jingjing Ge i Wenqing Ding de l'International Program in Architecture and Urban Design de la Universitat Meiji (Tòquio).