La vaga indefinida d'escombriaires que ha començat aquesta mitjanit a Salt ja es deixa notar als carrers. Sobretot a la zona centre, hi ha deixalles -bosses i trastos- que s'amunteguen al costat dels contenidors. Els vaguistes han muntat un campament davant la seu de la concessionària, on han encès una foguera, i asseguren que no se'n mouran fins que el conflicte es desencalli. Critiquen que l'empresa, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) s'hagi tancat en banda a l'hora de negociar un nou conveni.

A més, es queixen que hi ha rates als contenidors i el servei és "deficient". Ho exemplifiquen dient que els serveis mínims que s'han dictat per a l'orgànica ja són, de fet, superiors a la recollida que fan habitualment.

Cadires, una foguera per escalfar-se i un rètol a la façana de la seu de l'empresa: 'Prou promeses, conveni ja! Escombriaires en lluita per unes condicions laborals dignes!!'. Els treballadors de la recollida de residus sòlids urbans i neteja viària de Salt han començat aquesta mitjanit la vaga indefinida, i part d'ells estan acampats davant la nau per fer visible la protesta.

L'aturada afecta una quarantena de treballadors (comptant fixes, eventuals i personal d'administració). "Portem massa temps amb els sous congelats, fa un any que no tenim nou conveni i les condicions amb què hem de fer el servei són precàries", explica el president del comitè d'empresa, Xavier Vives.

Els motius que els han portat a aturar-se són, per tant, dobles. Per una banda, les millores laborals (aquí, posen el focus en el conveni i en la manera com es contracten els eventuals). I per l'altra, la situació amb què es troben quan han de fer la recollida. Critiquen que el servei ja va néixer amb mal peu, perquè és clarament "deficitari" -no hi ha prou camions i s'espatllen- i que fa temps que estan aguantant "una plaga de rates".

"Si algú deixa la porta de la cabina oberta, corre el risc de trobar-se'n una", diu Vives. A més, el president del comitè explica que els nous contenidors tenen una mena de túnel que és "una pensió" per als rosegadors. "Allà hi corren i hi fan els nius; hi ha companys que abans de buidar-los els donen una puntada de peu, davant el perill que hi hagi una mare amb cries que els pugui mossegar", diu.

Silenci i immobilisme

La plantilla d'FCC critica l'immobilisme de l'empresa per intentar desencallar el conflicte, i asseguren que a això s'hi afegeix també "el silenci de l'Ajuntament". També s'hi suma, explica Vives, que s'han assabentat que el consistori i la concessionària estarien tancant una pròrroga del contracte, que suposaria mantenir "els salaris congelats durant dos anys més".

El president del comitè explica, a més, que s'han vist "obligats" a tirar endavant la vaga indefinida per Nadal. Vives diu que ja se n'havia convocada una altra per la Puríssima, que es va deixar en suspens, però que com que han vist "que no hi ha voluntat per arreglar la situació", per això han decidit plantar-se.

Escombraries i andròmines

Dotze hores més tard d'haver engegat l'aturada, la vaga d'escombraries ja es fa evident als carrers de Salt. Al centre, s'amunteguen bosses de deixalles i andròmines (fustes, un matalàs, un carro de supermercat) abandonades al costat dels contenidors.

Els serveis mínims que s'han dictat recullen que cada dia s'han de buidar els contenidors de la zona de l'hospital, dels CAP i del mercat cobert. També esmenten que cal fer-ho a les escoles pel servei de menjador, però com que ara estan tancades fins després de Reis, això no s'aplica.

Per a la resta, el rebuig i l'orgànica s'han de recollir cada 48 hores. En el cas del cartró i els envasos, es fa la meitat del servei; i en la recollida diària (rebuig) i deixalleria, un 33% de l'habitual.

Xavier Vives ja diu, però, que això exemplifica els dèficits del servei. Perquè en una situació normal, l'orgànica a Salt es recull tres cops per setmana. "Per tant, en fem més ara quan estem de vaga i en serveis mínims que no pas durant una setmana habitual; això ja demostra que hi ha un problema organitzatiu", conclou el president del comitè d'empresa.

Els treballadors asseguren que no es mouran del davant de l'empresa fins que la situació es desencalli. I que "durant les 24 hores" hi haurà presència de vaguistes al campament que han muntat davant la nau.