El govern de Marta Madrenas podrà tirar endavant el contracte de neteja en el ple del dilluns vinent, després que la regidora no adscrita i militant de Ciutadans, Míriam Pujola anunciés aquest divendres al matí un preacord per acabar amb «la situació de bloqueig polític» que s’arrossega des del passat octubre quan l’oposició en bloc, incloent-hi Pujola, van votar en contra d’aquest mateix contracte. Ara, poc més de dos mesos més tard, Pujola està disposada a deixar que el govern de Junts i ERC pugui aprovar el mateix contracte després de negociar la introducció d’una sèrie de modificacions en els plecs de clàusules del contracte. «L’única solució era negociar amb el govern per desencallar el problema, perquè som servidors públics i tots hem de ser conscients que sense el contracte la ciutat es podria quedar sense servei de neteja i tots els treballadors podrien acabar perdent la feina», va explicar Pujola que, concretant sobre les modificacions que han volgut introduir en els plecs del contracte, hi ha aspectes sobre un millor repartiment de la neteja pels diferents barris, sobre el control de l’empresa o la creació d’una comissió per seguir-ne el compliment.

Les modificacions negociades per Pujola amb Junts i ERC no inclouen cap canvi en les quanties del contracte, per això en caldria un de nou, però sí que ha pactat una «reserva de 30.000 euros per poder atendre qualsevol emergència extraordinària que hi hagi als barris de la ciutat». En qualsevol cas, amb la incorporació de les modificacions aportades per Pujola, la proposta de contracte l’equip de govern és bàsicament la mateixa que ja va ser tombada el passat 25 d’octubre. Des de llavors, i que com ja s’havien esgotat totes les pròrrogues possibles de l’anterior contracte, la neteja de Girona la continua fent l’empresa mixta Girona + Neta pactant els preus de cada servei amb l’ajuntament. Una solució que, com recordava ahir Míriam Pujola, «tots els informes tècnics ens indiquen que el servei s’està prestant evidentment, de forma irregular».

Dilluns, en el ple municipal, Pujola votarà a favor del nou contracte sempre que, abans, hagi pogut comprovar que els plecs de clàusules ja porten les modificacions que ha negociat amb l’equip de govern de Junts i ERC. «Des de Ciutadans, com a partit liberal, no ens enroquem que s’instauri un model concret de neteja sinó que creiem que el més oportú és instaurar aquell model més eficient i sostenible», va detallar Pujola destacant que amb acord han demostrat «què és fer política útil i qui no ho vegi és que segurament no mereix ser un servidor públic de Girona».

Amb el vot afirmatiu de Míriam Pujola, el nou contracte de neteja viària i recollida, transport i tractament de residus de Girona s’aprovarà amb 14 vots afirmatius (els de l’equip de govern de Junts i ERC més el seu) pels 13 de l’oposició (PSC, Guanyem i Daniel Pamplona). D’aquesta manera l’equip de govern que encapçala Marta Madrenas torna a fer un moviment semblant al que li va permetre aprovar els pressupostos del 2022 gràcies al vot de l’altre integrant de l’antic grup de Ciutadans: Daniel Pamplona. Una política d’aliances que, després de la confirmació del preacord per part de Míriam Pujola, va ser molt criticada ahir des de Guanyem. «Si el govern mira a la dreta, les polítiques que en sortiran seran de dretes; entenem que aquesta política de pactes és perjudicial per a la ciutat», van denunciar des del grup de l’oposició que, de la mateixa manera, van interpel·lar a ERC sobre el seu paper en l’acord: «Ens preocupa el paper que està jugant ERC al govern Madrenas. No entenem que un partit progressista i independentista avali reiteradament i acríticament pactes amb Ciutadans. ERC ha de reflexionar sobre quin paper vol jugar en el futur de la ciutat».