Els escombriaires de Salt van posat punt i final a tres setmanes de vaga després d’una reunió maratoniana amb l’empresa FCC Medio Ambiente, que va acabar a quarts de cinc de la matinada del dissabte. Posteriorment, els treballadors ho van ratificar en una assemblea. D’aquesta manera s’acabava amb 21 dies d’aturada i els escombriaires van començar a tornar a recollir la brossa de la ciutat. Han fet falta quatre reunions de mediació entre les dues parts per arribar a un acord que, finalment ha estat satisfactori per treballadors i empresa. Tot plegat, després que l’Ajuntament hagués donat 24 hores aquest divendres a les parts perquè es posessin d’acord, o si no, hauria fet actuar una empresa que tenia contractada per netejar els contenidors. Cap part ha facilitat quins són els acords segellats.

Feina pendent en una zona de Salt, a primera hora de la tarda. | MARC MARTÍ

La vaga de recollida d’escombraries de Salt va començar la nit del 25 de desembre. Els sindicats la van convocar al·legant dos motius: per una banda, la falta d’un conveni laboral i la contractació del personal eventual. Per l’altra, consideraven que hi havia pocs camions i molt vells i una plaga de rates. Des del primer dia, la quarantena de treballadors en vaga va instal·lar un campament davant de l’empresa i va passar a fer només els serveis mínims.

El 28 de desembre es va fer la primera jornada de mediació, després de quatre dies de vaga. La reunió, però, va acabar sense cap acord després de deu hores. Mentrestant, l’Ajuntament instava als treballadors i els directius d’FCC (l’empresa contractada per fer la neteja) que arribessin a un acord. Les reunions, però, no fructificaven i els treballadors van optar per organitzar una manifestació que va acabar davant de l’edifici consistorial.

Expedient sancionador

Pocs dies després de l’inici, l’alcalde, Jordi Viñas, va anunciar que es prendrien mesures perquè no s’estaven complint els serveis mínims. Uns mesures que es van traduir en l’obertura d’un expedient sancionador en què el consistori preveia sancions de 100.000 euros a la concessionària.

En paral·lel, els treballadors van rebatre al consistori que els serveis mínims s’estaven complint i, a més, feien serveis especials en zones on s’acumulava molta brutícia per evitar problemes de salubritat. L’Ajuntament però va fer públic aquest dimecres que el 81% de les illes de contenidors només s’han buidat tres o menys vegades durant els primers 18 dies de vaga.

El dia abans de Reis, l’equip de govern va anunciar que el Departament de Treball els autoritzava a contractar una empresa externa per complir amb els serveis mínims. FCC va optar dissabte passat per reforçar els serveis amb personal d’altres localitzats per fer complir amb la petició i els escombriaires van denunciar l’empresa davant d’inspecció de treball.

La darrera reunió de mediació va començar aquest divendres al migdia just quan l’Ajuntament va llençar un nou ultimàtum a l’empresa: Si en 24 hores no neteja els contenidors, portarà treballadors externs. L’alcalde, a més, havia explicat que un segon informe de Salut Pública avalava que calia fer una neteja exhaustiva dels carrers i espais públics per garantir «la protecció de la salut» dels ciutadans.

Els treballadors també havien interposat denúncies contra l’Ajuntament i l’empresa per «vulnerar el dret a vaga», ja que van fer venir treballadors externs a fer la recollida i complir amb els serveis mínims. Uns serveis mínims que, consideraven els vaguistes, ja s’estaven fent correctament.